Δοκιμάστηκε στις: 26/02/2023
Το alter ego του Ασύρτικου στη Σαντορίνη θα μπορούσε να είναι το Αηδάνι, με το ένα να είναι εσωστρεφές και αυστηρό, ενώ το Αηδάνι είναι αρκετά πιο εξωστρεφές και παιχνιδιάρικο σαν την ετικέτα του Οινοποιείου Χατζηδάκη που μέσα από τη ζωγραφιά της μικρής Στέλλας, αποτυπώνει τον χαρακτήρα της ποικιλίας. Με το φρούτο να προέρχεται από "νεαρά", ξηρικά αμπέλια μέσης ηλικίας 10 έως 20 ετών από διάφορες περιοχές της Σαντορίνης όπως ο Πύργος, το Μεγαλοχώρι, το Εμπορειό αλλά και το Ακρωτήρι, με τα υψόμετρα να παίζουν από 70 έως και 330 μέτρα από την επιφάνεια του Αιγαίου, φυτεμένα πάνω στο χαρακτηριστικά σκληρό ηφαιστειογενές έδαφος του νησιού. Οινοποιητικά το Αηδάνι τρυγείται χειρωνακτικά με τα σταφύλια να μένουν σε ψυκτικό θάλαμο για 12 περίπου ώρες προτού, μεταφερθούν στο πιεστήριο και κατόπιν σε ανοξείδωτες δεξαμενές όπου θα ξεκινήσει η αυθόρμητη αλκοολική ζύμωση του, με αποκλειστική χρήση των γηγενών ζυμομυκήτων και πάντα κάτω από ελεγχόμενες θερμοκρασίες, ενώ στη συνέχεια θα παραμείνει σε αυτές για ακόμα 6 μήνες, σε επαφή με τις φίνες οινολάσπες και εφαρμογή περιοδικού battonage, πριν εμφιαλωθεί αφιλτράριστο και φθάσει στα ποτήρια μας. Στο ποτήρι μας έρχεται με λαμπερό, διαυγές, υποκίτρινο χρώμα και αχνές, ασημένιες μεταλλικές ανταύγειες. Αρωματικά η μύτη είναι καθαρή, εκφραστική, μέτριας πολυπλοκότητας με αρώματα λευκόσαρκων φρούτων όπως το ροδάκινο καθώς και ώριμων εσπεριδοειδών όπως το κίτρο, με το αρωματικό προφίλ να διανθίζεται από ανθικές νότες ανθών πορτοκαλιάς και γαρδένιας, ενώ στη συνέχεια εντοπίζονται νύξεις βουτύρου από την επαφή με τις οινολάσπες, ενώ δε λείπει και μια αίσθηση αιγαιοπελαγίτικης αύρας με τη βρεγμένη ηφαιστειογενή πέτρα να κλείνει το αρωματικό προφίλ. Η αίσθηση στον ουρανίσκο είναι ελαφριά προς μέτρια, με την άνω του μετρίου οξύτητα να ισορροπεί τον γευστικό πλούτο που ακολουθεί πιστά τη μύτη με τα φρούτα και τα άνθη, να κατακλύζουν τον ουρανίσκο με μια αίσθηση λιπαρότητας αλλά και αρμύρας να κλείνουν σε μια μακρά μέτριας έντασης επίγευση.
Λευκό
Ξηρό
2021
Οινοποιείο Χατζηδάκη
13.9%
Ελλάδα
Σαντορίνη
2023 - 2025
Μαλακά τυριά, σαλάτες με φρούτα, καθώς και μόνο του ως aperitivo