Δοκιμάστηκε στις: 12/11/2020
Αλφείος, Ολυμπία, Γραίκα και Σκιλλουντία Ολυμπίας, μπορεί να μας θυμίζουν τους Ολυμπιακούς αγώνες και τον Ερμή του Πραξιτέλους, αλλά οινικά, τι γίνεται οινικα;;; Σε αυτό έρχεται η ποικιλία Βερτζαμί από το Οινοποιείο Μαρκόγιαννη να συναρπάσει τους ουρανίσκους μας. Σε γειτνίαση με τον ποταμό Αλφειό και υψόμετρο 80 εώς 100 μέτρων φύονται τα 26 ηλικίας 26 χρόνων αυτόριζα αμπέλια με το Βερτζαμί πάνω σε αργιλοπηλώδες υπέδαφος. Η υγρασία από τον Αλφειό, σε άλλες περιπτώσεις θα ήταν αποτρεπτικός παράγοντας για την φαινολική συμπύκνωση, εδώ με το Βερτζαμί δείχνει να το επηρεάζει θετικά, πράγμα που ερευνάται σχολαστικά από την ομάδα του Οινοποιείου Μαρκόγιαννη που ασχολείται τα τελευταία χρόνια με την ποικιλία αυτή. Στο κομμάτι της οινοποίησης, το Βερτζαμί εκχυλίζεται σε ανοιχτές δεξαμενές για εννέα ημέρες με εμβαπτίσεις, γαλλιστί pigeage, όπου ξαναβουτάμε "βαπτίζουμε" τους φλοιούς από την επιφάνεια, μέσα στην δεξαμενή για να εκχυλιστούν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά της ποικιλίας όπως το χρώμα, οι τανίνες και τα αρώματα του. Κατόπιν μεταφέρεται σε δέυτερης χρήσης barriques για 12 μήνες, όπου και λαμβάνει χώρα η μηλογαλακτική ζύμωση ούτως ώστε το κρασί να λειάνει τις οξύτητες του και να βελτιώσει την δόμη του. Στο ποτήρι μας έρχεται με βαθύ ερυθρό με ρουμπινί ανταύγειες. Πλούσιο αρωματικά με ώριμα κόκκινα αλλά και μαύρα φρούτα όπως το αγριοκέρασο, το μύρτιλο, το δαμάσκηνο και η ερυθρή βανίλια, ανθικές νότες από γαρύφαλλο αλλά και βοτανικές με δέρμα, καπνό και μέντα με έντονη μεταλλικότητα. Πλούσιο και ογκώδες στο στόμα χαρη και το υψηλόβαθμο αλκοόλ που όμως δεν τρομάζει, έχοντας για συμπαραστάτες την τονισμένη οξύτητα και τις νεανικές στιβαρές τανίνες. Γευστικά είναι έντονα φρουτώδες με τα κόκκινα φρουτα να κυριαρχούν σε ώριμη μορφή τελειώνοντας σε μια επίγευση μέτριας έντασης και καλής διάρκειας.
Κόκκινο
Ξηρό
2018
Μαρκόγιαννη Οινοποιία
15%
Ελλάδα
Σκιλλουντία Ολυμπίας
2022-2030
Μοσχαρίσιες κοπές, Wellington beef, Αγριογούρουνο και πλατό εκλεκτών αλλαντικών