Nothing endures but change

July 4, 2021
Image

Εκατό, Οινοποιείο Τρουπή, 2020

Δοκιμάστηκε στις: 29/05/2021

"EKATO", το πρώτο του είδους του...ένας πειραματισμός που ανοίγει δρόμους στο Μοσχοφίλερο, φτιάχνοντας το πρώτο μονοποικιλιακό ερυθρό οίνο από αυτή την γκρι ποικιλία. Με φρούτο προερχόμενο από τον αμπελώνα του οινοποιείου Τρουπή στο οροπέδιο της Μαντινείας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Λιθαράκια, στα 700 μέτρα υψόμετρο. Η μέση ηλικία των πρέμνων ανέρχεται σε 20 έτη και φύονται πάνω σε αμμοαργιλώδη εδάφη με καλή αποστράγγιση, καθώς η απόδοση του Μοσχοφίλερου από αυτό το κομμάτι του αμπελώνα δεν υπερβαίνει τα 560 κιλά ανα στρέμμα. Το όνομα αυτού "100" υποδηλώνει τον αριθμό των ημερών κατά τις οποίες ο μούστος παρέμεινε σε επαφή με τους φλοιούς των σταφυλιών, εκχυλίζοντας μέχρι και την τελευταία ικμάδα χρωστικών για να παραχθεί "κόκκινο" κρασί από γκρι ή ροζουλί αν προτιμάτε, ρώγες Μοσχοφίλερου. Οινοποιητικά το Εκατό ζυμώνει με αποκλειστική χρήση των γηγενών ζυμομυκήτων της ποικιλίας, με ελάχιστες παρεμβάσεις ενώ συμπληρώνει τις παραδοσιακές μεθόδους οινοποίησης χωρίς φιλτράρισμα και περαιτέρω κατεργασίες. Στο ποτήρι μας έρχεται με ροδί χρώμα και τριανταφυλλί ανταύγειες. Αρωματικά είναι αρκετά ενδιαφέρον με ερυθρά φρούτα που ξεκινάνε από μυρωδιές ροδιού και συνεχίζουν με ερυθρόχρωμα εσπεριδοειδή όπως το σαγκουίνι, συνεχίζοντας σε βοτανικές νότες από αρμπαρόριζα και νύξεις ροδοπέταλων. Η αίσθηση στον ουρανίσκο είναι μέτρια με άνω του μετρίου οξύτητα να ισορροπεί όμορφα με τις ανεπαίσθητες τανίνες, ενώ γευστικά κυριαρχούν τα στοιχεία των κόκκινων φρούτων με προεξάρχον το ρόδι κλείνοντας σε μια πιο ανθική και τριανταφυλλένια επίγευση μέτριας διάρκειας.

Λεπτομέρειες Οίνου

Χρώμα

Κόκκινο

Γλυκύτητα

Ξηρό

Ποικιλία/ες

Μοσχοφίλερο

Χρονιά

2020

Παραγωγός

Οινοποιείο Τρουπή

Αλκοόλ

13.3%

Χώρα

Ελλάδα

Περιοχή

Μαντινεία

Κατανάλωση

2021 - 2024

Food Pairing

Μεσογειακή κουζίνα, ψάρια πλακί στον φούρνο και ζυμαρικά με ντομάτα

Μοιράσου την Κριτική