Nothing endures but change

September 13, 2022
Image

Κατώγι Αβέρωφ, 2019

Δοκιμάστηκε στις: 12/09/2022

Έχουν περάσει κοντά 60 χρόνια από την ίδρυση του, στο Μέτσοβο, από τον Ευάγγελο Αβέρωφ με σκοπό να αναδείξει και να αναπτύξει τις αρετές του ορεινού αυτού τόπου. Σε έναν από τους υψηλότερους αμπελώνες της Ελλάδας, φυτεύεται η ποικιλία Cabernet Sauvignon και οινοποιείται στο οικογενειακό Κατώγι, που έμελλε να δωρίσει μεταξύ άλλων και το όνομα στο σημερινό οινοποιείο. Στην ερυθρή ετικέτα από το Κατώγι Αβέρωφ συμμετέχουν οι ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot και Αγιωργίτικο με ποσοστά 40%, 30% και 30% αντίστοιχα με το φρούτο τους να προέρχεται από τους ορεινούς αμπελώνες σκαρφαλωμένους στις πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου, ιδιόκτητους και συνεργαζόμενους, με τη μέγιστη στρεμματική απόδοση τους να μην υπερβαίνει τα 900 κιλά ανά στρέμμα. Οινοποιητικά το Κατώγι εκχυλίζεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές όπου λαμβάνει χώρα και η αλκοολική ζύμωση του, ενώ στη συνέχεια μεταφέρεται σε γαλλικής και αμερικάνικης δρυός barriques για περίπου 12 μήνες προτού εμφιαλωθεί και φθάσει στα ποτήρια μας. Στο ποτήρι μας έρχεται με ερυθρό χρώμα και ρουμπινί ανταύγειες. Στη μύτη εντοπίζονται αρώματα μαύρων φρούτων όπως το μύρτιλο και το δαμάσκηνο, σε ένα rustic υπόβαθρο στο οποίο συμμετέχουν πράσινα αρωματικά στοιχεία πάστας ελιάς καθώς και πράσινης πιπεριάς, ενώ δρύινες νότες από μπαχαρικά και δέρμα ολοκληρώνουν το αρωματικό προφίλ. Η αίσθηση στον ουρανίσκο είναι μέτρια, με την οξύτητα να κινείται οριακά πάνω από το μέτριο και στρογγυλές τανίνες να ισορροπούν, ενώ γεύσεις μαύρων φρούτων σε υπερώριμη εκδοχή να συνδυάζεται με το μπαχαρικό και το πράσινο στοιχείο της μύτης, κλείνοντας σε μια μέτριας έντασης και διαρκείας επίγευση.

Λεπτομέρειες Οίνου

Χρώμα

Κόκκινο

Γλυκύτητα

Ξηρό

Χρονιά

2019

Παραγωγός

Κατώγι Αβέρωφ

Αλκοόλ

13.5%

Χώρα

Ελλάδα

Περιοχή

Μέτσοβο

Κατανάλωση

2022 - 2027

Food Pairing

Ζυμαρικά alla Bolognese, χοιρινό γιουβέτσι και πλατώ αλλαντικών

Μοιράσου την Κριτική