Nothing endures but change

September 17, 2021
Image

Κυδωνίτσα, Οινοποιείο Ζαχαριά, 2020

Δοκιμάστηκε στις: 17/09/2021

Κυδωνίτσα, μια λευκή ποικιλία που μέχρι πρότινος άνηκε στις σπάνιες ή σχεδόν εξαφανισμένες ποικιλίες, τώρα πια καλλιεργείται σε μεγάλο μέρος την Ανατολικής Πελοποννήσου από την Κορινθία και τη Νεμέα μέχρι την Αρκαδία και τη Λακωνία στην περιοχή της Μονεμβάσιας. Το οινοποιείο Ζαχαριά καλλιεργώντάς αυτή την ποικιλία με φυτεύσεις από τις αρχές της δεκαετίας του 90, δημιούργησε μια μονοποικιλιακή ετικέτα, με το φρούτο να προέρχεται από τους ιδιόκτητους αμπελώνες στην περιοχή της Νεμέας "Μπουλουγουρά". Οινοποιητικά κρυοεκχυλίζεται για 12 ώρες σε ψυχρές θερμοκρασίες, ούτως ώστε να αποδώσει το μέγιστο αρωματικό προφίλ της ποικιλίας ενώ στη συνέχεια ζυμώνει σε ανοξείδωτες δεξαμενές προτού εμφιαλωθεί και φτάσει στο ποτήρι μας. Στο ποτήρι μας έρχεται με αχνό υποκίτρινο χρώμα και χρυσίζουσες ανταύγειες. Αρωματικά είναι εκφραστικό με ώριμα τροπικά φρούτα όπως το μάνγκο και ο ανανάς καθώς και νότες από γλυκό του κουταλιού κυδώνι, ενώ συνυπάρχουν νύξεις ορυκτότητας καθώς και ανθών πορτοκαλιάς. Η αίσθηση στον ουρανίσκο είναι ελαφριά, με δροσιστική οξύτητα ενώ γευστικά τα τροπικά φρούτα υποχωρούν αφήνοντας στη θέση τους τις όμορφες νότες του κυδωνιού κλείνοντας σε μία μέτριας έντασης και διαρκείας κυδωνάτη επίγευση.

Λεπτομέρειες Οίνου

Χρώμα

Λευκό

Γλυκύτητα

Ξηρό

Ποικιλία/ες

Κυδωνίτσα

Χρονιά

2020

Παραγωγός

Οινοποιείο Ζαχαριά

Αλκοόλ

13%

Χώρα

Ελλάδα

Περιοχή

Νεμέα

Κατανάλωση

2021 - 2023

Food Pairing

Ζυμαρικά με οστρακόδερμα, sushi και μόνο του ως aperitivo

Μοιράσου την Κριτική