Nothing endures but change

January 19, 2023
Image

Νυχτέρι, Οινοποιείο Χατζηδάκη, 2020

Δοκιμάστηκε στις: 04/12/2022

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες και κλασσικές ίσως ετικέτες του Σαντορινιού αμπελώνα είναι το Νυχτέρι του Οινοποιείου της οικογένειας Χατζηδάκη στον Πύργο της Σαντορίνης. Το φρούτο για το Νυχτέρι προέρχεται από σχεδόν αιωνόβιες αμπελιές, τι παράξενο και πρωτότυπο θα μου πείτε για το νησί... και όμως πάντα έχει τη σημασία του για την Ιστορικότητα, την Παράδοση, τη συνέχιση της αλλά και το Μέλλον του Σαντορινιού οίνου. Το Μεγαλοχώρι του νησιού λοιπόν αποτέλεσε την πηγή για τα υπερώριμα σταφύλια που χρησιμοποιήθηκαν για το Νυχτέρι, με τον χειρωνακτικό τρύγο κατά το δεύτερο μισό του Αυγούστου και την προσεκτική διαλογή του φρούτου να περιορίζει τη στρεμματική απόδοση στα μόλις 160 κιλά ανά στρέμμα. Στο οινοποιείο τα σταφύλια παρέμειναν σε ψυκτικό θάλαμο για 12 ώρες προτού περάσουν στο στάδιο της κρυοεκχύλισης όπου αποχωρίζονται τα τσαμπάκια τους και παραμένουν για άλλες 12, με την αλκοολική ζύμωση να ακολουθεί, στην οποία γίνεται αποκλειστική χρήση των γηγενών ζυμομυκήτων κάτω από ελεγχόμενες θερμοκρασίες, ενώ στη συνέχεια θα περάσει έναν ολόκληρο χρόνο στην απαλή αγκαλιά της 4ης χρήσης γαλλικής δρυός, 500 και 600 λίτρων, ενώ μετά το πέρας της παλαίωσης θα εμφιαλωθεί αφιλτράριστο. Στο ποτήρι μας έρχεται με λαμπερό διαυγές υποκίτρινο χρώμα με ασημί μεταλλικές ανταύγειες. Η μύτη είναι καθαρή, μέτριας πολυπλοκότητας και εξωστρεφής με ώριμα εσπεριδοειδή όπως το μοσχολέμονο, τη φλούδα πορτοκαλιού καθώς και αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων όπως το αποξηραμένο με όσμωση, βερίκοκο, ενώ στο φρουτώδες παλμαρέ συνυπάρχει και μια κάποια υποψία τροπικών φρούτων με το μάνγκο, ενώ στη συνέχεια ανθικά στοιχεία από νυχτολούλουδο καθώς και διακριτικές νότες δρυός με πούδρα ξηρών καρπών και βουτυράτες νότες ολοκληρώνουν το αρωματικό προφίλ του. Η αίσθηση στον ουρανίσκο είναι ελαφριά με την υψηλή οξύτητα και την υποψία τανινών να ισορροπούν, ενώ γευστικά η μύτη επιβεβαιώνεται επακριβώς με τα φρούτα να σπάζονται πάνω σε μια υφάλμυρη αύρα από βρεγμένους ηφαιστειογενείς βράχους, κλείνοντας σε μια καλής έντασης και διαρκείας επίγευση.

Λεπτομέρειες Οίνου

Χρώμα

Λευκό

Γλυκύτητα

Ξηρό

Ποικιλία/ες

Ασύρτικο

Χρονιά

2020

Παραγωγός

Οινοποιείο Χατζηδάκη

Αλκοόλ

14.8%

Χώρα

Ελλάδα

Περιοχή

Σαντορίνη

Κατανάλωση

2023 - 2027

Food Pairing

Ωμά οστρακοειδή, ψητά λιπαρά ψάρια και ζυμαρικά με λευκές σάλτσες

Μοιράσου την Κριτική