Nothing endures but change

November 3, 2022
Image

Παλιοκαλιάς, Οινοποιείο Κόκκινος, 2015

Δοκιμάστηκε στις: 01/11/2022

Από το ομώνυμο αμπελοτόπι, τον Παλιοκαλιά στη Νάουσα έρχεται ίσως η μοναδική ξύλινη ετικέτα, μια έμπνευση του Οινοποιείου Κόκκινου που παρά τη σύντομη σχετικά ιστορία του, εντυπωσιάζει, με την πρώτη οινοποίηση πίσω στο όχι και τόσο μακρινό 2009. Το φρούτο για τον Παλιοκαλιά προέρχεται από αμπέλια που πίσω στο 2015 είχαν μέση ηλικία που άγγιζε τα 40 έτη, με το υψόμετρο του αμπελοτεμαχίου να μην υπερβαίνει τα 200 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ στο υπέδαφος του εντοπίζονται αλκαλικά στοιχεία με αρκετά κομμάτια, αργίλου και ασβεστόλιθου, ενώ ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του Παλιοκαλιά είναι τα βαθιά υπόγεια ρεύματα νερού. Οινοποιητικά το Ξινόμαυρο τρυγιέται χειρωνακτικά με τη διαλογή του να φθάνει σε σημείο ρώγας, ούτως ώστε να διαφυλαχθεί η ποιότητα του. Το κομμάτι της εκχύλισης διαρκεί για 12 ημέρες και λαμβάνει χώρα σε ανοξείδωτες δεξαμενές ενώ στη συνέχεια μετά την ολοκλήρωση της αλκοολικής αλλά και της μηλογαλακτικής ζύμωσης, θα παραμείνει στην αγκαλιά της Γαλλικής δρυός για ένα χρόνο σε barriques, προτού διατεθεί στην αγορά. Στο ποτήρι μας έρχεται με διαυγές ερυθρό χρώμα και ανοιχτές ρουμπινί ανταύγειες. Αρωματικά είναι εκφραστικό, εξωστρεφές και πολυεπίπεδο, με τα κόκκινα φρούτα του δάσους να στήνουν το σκηνικό ανοίγοντας το σε νότες αποξηραμένης τομάτας, ανθικά στοιχεία από pot pourri τριαντάφυλλων, καθώς και νύξεις από δέρμα, κόκκους καφέ και μπαχαρικά κλείνοντας το αρωματικό προφίλ με βοτανικές νύξεις από θυμάρι και δενδρολίβανο. Η αίσθηση στον ουρανίσκο ακροβατεί μεταξύ πληθωρικότητας και φινέτσας, με την υψηλή οξύτητα, να ισορροπεί άρτια, με τις βελούδινες, ζουμερές τανίνες, ενώ γευστικά, η μύτη επιβεβαιώνεται με τη ραχοκοκαλιά να ανήκει στο τοματένιο στοιχείο καθώς και το φρουτώδες του κλείνοντας σε μια όμορφα έντονη επίγευση που διαρκεί.

Λεπτομέρειες Οίνου

Χρώμα

Κόκκινο

Γλυκύτητα

Ξηρό

Ποικιλία/ες

Ξινόμαυρο

Χρονιά

2015

Παραγωγός

Οινοποιείο Κόκκινος

Αλκοόλ

13%

Χώρα

Ελλάδα

Περιοχή

Νάουσα

Κατανάλωση

2022 - 2030

Food Pairing

Αγριογούρουνο Στιφάδο, μοσχαρίσιο διάφραγμα καθώς και καπνιστά τυριά

Μοιράσου την Κριτική