Nothing endures but change

July 4, 2021
Image

Τομή ροζέ, Οινοποιείο Τρουπή, 2020

Δοκιμάστηκε στις: 29/05/2021

Όντας μια ποικιλία που έχει ροζουλί ή όπως συνηθίζεται στα οινικά κιτάπια, γκρι ρόγες, το Μοσχοφίλερο που άλλο που δε θέλει, παράγει κάποια αρκετά παραδείγματα ροζέ οίνων. Ένα από αυτά είναι και η Τομή ροζέ, από τη Μαντινεία, και ειδικότερα από την περιοχή Λιθαράκια, σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο αμπελώνας του Οινοποιείου Τρουπή έχει μέση ηλικία τα 20 έτη και φύεται πάνω σε αμμώδη εδάφη με έντονο το στοιχείο του αργίλου με καλή αποστράγγιση, ενώ οι στρεμματικές αποδόσεις δεν ξεπερνάνε τα 600 κιλά ανά στρέμμα. Ο τρύγος γίνεται στο τέλος του 1ου δεκαημέρου του Οκτωβρίου όταν τα σταφύλια βρίσκονται στη βέλτιστη αρωματική ωρίμαση. Οινοποιητικά τα σταφύλια παραμένουν σε ψυκτικούς θαλάμους για μια ημέρα, περνάνε άλλη μια ημέρα σε ανοξείδωτη δεξαμενή για να εκχυλιστούν απαλά τα αρωματικά τους στοιχεία αλλά και οι χρωστικές από τους ροζουλί φλοιούς του Μοσχοφίλερου, με τη ζύμωση να γίνεται με επιλεγμένους ζυμομύκητες κάτω από ελεγχόμενες θερμοκρασίες, ενώ στη συνέχεια παραμένει με τις οινολάσπες για 2 μήνες με περιοδικές αναδεύσεις. Στο ποτήρι μας έρχεται με ανοιχτό κρεμμυδί χρώμα, που παραπέμπει σε στυλ Προβηγκίας, και χάλκινες ανταύγειες. Αρωματικά είναι εκφραστικό με ώριμα μικρά κόκκινα φρούτα του δάσους, όπως τα σμέουρα αλλά και φραγκοστάφυλα ενώ με ίδια ένταση εμφανίζονται τα ανθικά στοιχεία από ροδοπέταλα. Η αίσθηση στον ουρανίσκο είναι ελαφριά προς μέτρια με τονισμένη οξύτητα να δροσίζει ενώ γευστικά τα μικρόρογα κόκκινα φρούτα επανεμφανίζονται στην ιδανική ωριμότητα τους, κλείνοντας σε μια μακρά ανθική επίγευση από ροδοπέταλα.

Λεπτομέρειες Οίνου

Χρώμα

Ροζέ

Γλυκύτητα

Ξηρό

Ποικιλία/ες

Μοσχοφίλερο

Χρονιά

2020

Παραγωγός

Οινοποιείο Τρουπή

Αλκοόλ

12.3%

Χώρα

Ελλάδα

Περιοχή

Μαντινεία

Κατανάλωση

2021 - 2024

Food Pairing

Ασιατική κουζίνα, ζυμαρικά με ντομάτα και τηγανιτές κουτσομούρες

Μοιράσου την Κριτική