Δοκιμάστηκε στις: 05/12/2022
Το μεγαλύτερο αρπακτικό πτηνό της Γηραιάς Ηπείρου μας, ακούει στο όνομα Gypaetus barbatus aureus ή αλλιώς Γυπαετός γενειοφόρος με τα χαρακτηριστικά του πούπουλα να στολίζουν το ράμφος του. Φιλόξενο μέρος για τον Βαρβάτο, αποτελεί η Κρήτη, στην οποία βρίσκεται και το Οινοποιείο Στραταριδάκη, που από αυτόν τον κυνηγό των αιθέρων, για την Κορωνίδα των ερυθρών οίνων του, το Barbatus, που αποτελείται από 3 ποικιλίες Γαλλικής προέλευσης, αυτές των Cabernet Sauvignon, Syrah και Merlot, με το ποσοστό τους να κυμαίνεται στα επίπεδα των 40%, 40% και 20% αντίστοιχα. Με το φρούτο του να προέρχεται από ένα συγκεκριμένο αμπελοτεμάχιο έκτασης 9 στρεμμάτων, στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων στα Καστελιανά του Νομού Ηρακλείου, σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων από την επιφάνεια του Λιβυκού πελάγους. Η μέση ηλικία των πρέμνων υπερβαίνει τα 15 έτη, με τη στρεμματική απόδοση να μην ξεπερνάει τα 700 κιλά ανά στρέμμα. Οινοποιητικά ο τρύγος πραγματοποιείται χειρωνακτικά με προσεκτική διαλογή των σταφυλιών, ενώ στη συνέχεια εκχυλίζεται απαλά με την μέθοδο της εμβάπτισης, γαλλιστί pigeage, 4 φορές την ημέρα για περίπου 2 εβδομάδες, μέσα σε ανοξείδωτες δεξαμενές, ενώ στη συνέχεια μεταφέρεται σε καινούρια γαλλικής δρυός barriques για 24 μήνες όπου λαμβάνει χώρα και η μηλογαλακτική ζύμωση του και κατόπιν θα παραμείνει στη φιάλη για ακόμα 24 μήνες προτού διατεθεί στην αγορά. Στο ποτήρι μας έρχεται με πυκνό σχεδόν αδιαπέραστο μοβ χρώμα και νεανικές βιολετί ανταύγειες. Η μύτη του είναι πολύπλοκη με προεξάρχοντα τα φρουτένια αρώματα μαύρων ώριμων φρούτων με το δαμάσκηνο και το μύρτιλο, καθώς και κάποια ερυθρά όπως το κράνο, ενώ στη συνέχεια ανθικά στοιχεία από ερυθρόχρωμα πέταλα, παρέα με νότες γλυκόριζας, καπνού από πούρο maduro και σοκολάτας υγείας, δώρα της δρυός καθώς και μπαχαρικά στοιχεία από ροζ πιπέρι αλλά και υποψία λεβάντας του προσθέτουν έξτρα απολαυστικές νότες. Η αίσθηση στον ουρανίσκο είναι ανεπιτήδευτα πληθωρική, με την τονισμένη οξύτητα να χαρίζει φρεσκάδα, σε μια όμορφη ισορροπία με τις στρογγυλές ζουμερές τανίνες, ενώ γευστικά τα ποικίλα φρούτα επιβεβαιώνονται σε συνεχείς εναλλαγές με τις γεύσεις γλυκόριζας και σοκολάτας καθώς και το πιπεράτο στοιχείο, κλείνοντας σε μια μακρά, έντονη επίγευση που κυριαρχείται από τον ζουμερό χαρακτήρα των μαύρων φρούτων.
Κόκκινο
Ξηρό
2013
Οινοποιείο Στραταριδάκη
14.5%
Ελλάδα
Καστελιανά, Ηράκλειο
2022 - 2035
Μοσχαρίσιες κοπές, Wellington beef, Αγριογούρουνο και πλατό εκλεκτών αλλαντικών