Nothing endures but change

November 3, 2023
Image

Barolo, Comm. G. B. Burlotto, 2015

Δοκιμάστηκε στις: 01/11/2023

Η Οινική Ιστορία της οικογένειας Burlotto ξεκινά στην κοινότητα Verduno του Piemonte, στο βορειότερο σημείο του Barolo D.O.C.G., όταν το 1850 παραμερίζοντας τις άλλες καλλιέργειες της, εστιάζει στην οινοπαραγωγή, που κάθε άλλο παρά διαδεδομένη ήταν τότε, με το όραμα του ιδρυτή Giovan Battista να επιβραβεύεται όταν ο Οίκος της Σαβοΐας τον καθιστά ως επίσημο προμηθευτή των οίνων του. 170 έτη αργότερα, με όλον το κόσμο να έχει υποστεί εκκωφαντικές αλλαγές, η 5η γενιά των Burlotto συνεχίζει την παράδοση εκφράζοντας το κλασσικό στύλ των οίνων του Verduno. Το φρούτο για τη βασική ετικέτα του κτήματος προέρχεται από διάφορα αμπελοτεμάχια, όπως το Breri, το Neirane, το Rocche Olmo και το Boscatto με το μέσο υψόμετρο τους να κυμαίνεται στα 300 μέτρα περίπου και το γεωλογικό μοτίβο να κυριαρχείται από πολύ παλαιά αμμοπηλώδη εδάφη, με διάσπαρτα απολιθώματα από όστρακα και βότσαλα.

Οινοποιητικά το Nebbiolo τρυγιέται χειρωνακτικά σε 20κιλα καλάθια και ύστερα από προσεκτική διαλογή του, κατευθύνεται σε Γαλλικής δρυός δεξαμενές και εκχυλίζεται απαλά με συνδυασμό των μεθόδων pigeage και remontage καθημερινά, όπου κατά την πρώτη εμβαπτίζονται τα στέμφυλα από την επιφάνεια της δεξαμενής προς τον πάτο της, και κατά τη δεύτερη τα στέμφυλα διαβρέχονται αντλώντας τον χυμό από το κάτω μέρος της δεξαμενής, και επαναφέροντας τον πάνω τους. Στη συνέχεια και μετά το πέρας της αλκοολικής του ζύμωσης, θα μεταφερθεί σε γαλλικής δρυός μεγάλης χωρητικότητας βαρέλια, όπου και θα πραγματοποιηθεί η μηλογαλακτική του ζύμωση αλλά και η παλαίωση του, μιας και θα παραμείνει σε αυτά για διάστημα περίπου 2,5 χρόνων, ενώ μετά την εμφιάλωση του θα περάσει άλλους 9 μήνες σε αναγωγική παλαίωση, προτού κυκλοφορήσει και φθάσει στα ποτήρια μας.

Στο ποτήρι μας έρχεται με ανοιχτό πορφυρό χρώμα και ρουμπινί ανταύγειες. Η μύτη του είναι καθαρή και πολυεπίπεδη με τα αρώματα κόκκινων φρούτων του δάσους όπως το σμέουρο, το ρόδι και η φράουλα να πρωτοστατούν, διανθισμένα από βιολέτες, ενώ στη συνέχεια εντοπίζονται νύξεις από ποιοτικό δέρμα και βοτανικά στοιχεία από δενδρολίβανο και λεβάντα, ενώ δε λείπουν γήινες νότες από δάσος, με νοτισμένα φύλλα και ποταμίσια βότσαλα, ολοκληρώνοντας ένα εξαιρετικό αρωματικό μοτίβο. Η αίσθηση στον ουρανίσκο είναι πληθωρική και συνάμα εκλεπτυσμένη, με την υψηλή οξύτητα του να εναρμονίζεται με τις βελούδινες, εξαιρετικά ενσωματωμένες, τανίνες. Γευστικά η μύτη επιβεβαιώνεται και εναλλάσσεται ελαφρώς με το γήινο χαρακτήρα να εκφράζεται στην ίδια ένταση με τα φρούτα ακολουθούμενο από τα υπόλοιπα αρωματικά στοιχεία όπως οι βιολέτες και το ποιοτικό δέρμα, κλείνοντας σε μια γραμμική επίγευση που ξεμακραίνει σε χρόνο.

Λεπτομέρειες Οίνου

Χρώμα

Κόκκινο

Γλυκύτητα

Ξηρό

Ποικιλία/ες

Nebbiolo

Χρονιά

2015

Παραγωγός

Comm. G. B. Burlotto

Αλκοόλ

14.5%

Χώρα

Ιταλία

Περιοχή

Verduno, Piemonte

Κατανάλωση

2023 - 2033

Food Pairing

Gnocchi με τρούφα, πλατώ αλλάντικών καθώς και ψητό χοιρίδιο

Μοιράσου την Κριτική