Nothing endures but change

October 24, 2021
Image

Brunello di Montalcino, Giodo, 2014

Δοκιμάστηκε στις: 23/10/2021

Σε μια από τις πιο ψυχρές, υγρές και δύσκολες χρονιές για την Τοσκάνη, το 2014, το να επιλέξεις να φτιάξεις Brunello di Montalcino ενέχει κινδύνους και ρίσκα που μπορεί να φτιάξουν ή να χαλάσουν τη φήμη του Οινοποιού. Βέβαια, στην περίπτωση του Carlo Ferrini, ενός από τους πιο καταξιωμένους Οινοποιούς με οινοποιήσεις από άκρη σε άκρη της Ιταλίας, δεν πιστεύω πως επηρέασε την ήδη τεράστια φήμη του. Με προσεκτική διαλογή όσων σταφυλιών μπόρεσαν να ωριμάσουν από τους αμπελώνες ηλικίας άνω των 20 χρόνων, φυτεμένους στο Sant'Angelo di Colle στα Νότια της ζώνης του Montalcino & σε υψόμετρο περίπου 300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, με νοτιοανατολική έκθεση και το περίφημο galestro υπέδαφος, με στοιχεία άμμου να παρέχουν καλή αποστράγγιση. Στο οινοποιείο το Giodo εκχυλίζεται για 18 ημέρες σε ανοξείδωτες αλλά και τσιμεντένιες δεξαμενές προτού μεταφερθεί σε γαλλικής δρυός βαρέλια χωρητικότητας 500 και 700 λίτρων για 30 μήνες. Στη συνέχεια ακολουθεί η αναγωγική παλαίωση με την παραμονή σε φιάλη για άλλους 18 μήνες προτού διατεθούν στην αγορά τον πέμπτο χρόνο μετά τον τρύγο όπως ορίζει ρητά το Brunello di Montalcino DOCG. Στο ποτήρι μας έρχεται με λαμπερό ερυθρό χρώμα και τριανταφυλλί ανταύγειες. Αρωματικά τα στοιχεία της βοτανικότητας εντοπίζονται σε πρώτο πλάνο μαζί με φρέσκα αλλά άγουρα κόκκινα φρούτα όπως τα σμέουρα και το κεράσι ενώ δεν λείπουν νότες βρεγμένου δάσους, δέρματος αλλά και φρεσκοκομμένου κόκκου καφέ. Η αίσθηση στο στόμα είναι μέτρια με υψηλή οξύτητα να κάνει γωνία αφαιρώντας απολαυστικές νότες, νεανικές άγουρες τανίνες να ακολουθούν, ενώ γευστικά το άγουρο του χαρακτήρα των κόκκινων φρούτων κλείνει σε μια πικρίζουσα και σχεδόν αδιάφορη επίγευση μέτριας διάρκειας.

Λεπτομέρειες Οίνου

Χρώμα

Κόκκινο

Γλυκύτητα

Ξηρό

Ποικιλία/ες

Sangiovese

Χρονιά

2014

Παραγωγός

Giodo

Αλκοόλ

14%

Χώρα

Ιταλία

Περιοχή

Montalcino, Tuscany

Κατανάλωση

2021 - 2022

Food Pairing

Χοιρινές κοπές με δαμάσκηνα, κόκκινα κρέατα στα κάρβουνα και ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες

Μοιράσου την Κριτική