Nothing endures but change

May 10, 2024
Image

Brunello di Montalcino Pelagrilli, Siro Pacenti, 2018

Δοκιμάστηκε στις: 03/05/2024

Η οικογένεια Pacenti δραστηριοποιείται στην παραγωγή Brunellο, από το κομμάτι της ζώνης βορείως της κωμόπολης του Montalcino, από το 1970 όταν ο Siro Pacenti αγόρασε τo αγρόκτημα "Pelagrilli", και αφοσιώθηκε στην καλλιέργεια του Sangiovese Grosso, ή Prugnolo Gentile ή απλούστερα Brunello. Στο σήμερα το οινοποιείο έχει επεκταθεί και στο νότιο κομμάτι της ζώνης, στο Castelnuovo dell Abate με τον αμπελώνα "Piancornello", καλλιεργώντας αποκλειστικά την ερυθρή ποικιλία του Sangiovese, με τη συνολική έκταση των αμπελώνων να αγγίζει τα 20 εκτάρια γης, ενώ στο οινοποιείο το οποίο θεωρείται ως "ναός" του Brunello, ύστερα από πειραματισμούς έχουν φτιαχτεί ειδικοί οινοποιητές, ούτως ώστε κάθε κομμάτι αμπελώνα, να μικροοινοποιείται ξεχωριστά για να προσδώσει στο τελικό blend, όσα περισσότερα χαρακτηριστικά του terroir μπορεί.

Η βασική ετικέτα Brunello di Montalcino μας συστήνεται με το όνομα Pelagrilli, καταδεικνύοντας πως το μεγαλύτερο ποσοστό του φρούτου, προέρχεται από τον ομώνυμο αμπελώνα, με τη μέση ηλικία των πρέμνων να υπερβαίνει τα 25 χρόνια ζωής, όπως ορίζει το DOCG της ζώνης του Montalcino. Το υψόμετρο του Pelagrilli ανέρχεται στα 350 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και το υπέδαφος του χαρακτηρίζεται ως αμμοπηλώδες με έντονο το στοιχείο της σχιστολιθικής πέτρας, ή απλά λέγε με galestro. Οινοποιητικά το Sangiovese ύστερα από εξαιρετικά προσεκτική διαλογή, κατευθύνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές όπου θα ξεκινήσει η αλκοολική του ζύμωση, ενώ στη συνέχεια θα κατευθυνθεί σε Γαλλικής δρυός barriques, νέας χρήσης μεν, αλλά με το πιο ελαφρύ κάψιμο που μπορεί να επιτευχθεί δε, μιας και η νοοτροπία των Pacenti δεν επιθυμεί την αρωματική κυριαρχία της δρυός στα κρασιά του. Ύστερα από 2 χρόνια το Pelagrilli θα εμφιαλωθεί και θα παραμείνει σε περιβάλλον αναγωγικής παλαίωσης ως τον 5ο χρόνο από τον τρύγο του, όταν και θα κυκλοφορήσει στην αγορά, ακριβώς όπως ορίζει το Brunello di Montalcino DOCG.

Στο ποτήρι μας έρχεται με μέτριο ρουμπινί χρώμα και ζωηρές ανταύγειες. Η μύτη του είναι καθαρή, πολύπλοκη και αρκετά εξωστρεφής με αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων όπως το κεράσι, το φραγκοστάφυλο, το σμέουρο και το δαμάσκηνο, διανθισμένο με ανθικές νότες από βιολέτα, και στοιχεία ποιοτικού δέρματος, κόκκων από κακάο, μέντας καθώς και γήινα αρώματα με νοτισμένα φύλλα δάσους και βασιλομανίταρα να ολοκληρώνουν το πολυεπίπεδο αρωματικό προφίλ. Η αίσθηση στον ουρανίσκο είναι πληθωρική και συνάμα φινετσάτη, με την υψηλή του οξύτητα να συνδυάζεται αρμονικά με τις νεανικές καλοδουλεμένες τανίνες και τη θέρμη του αλκοόλ, σε μια απολαυστική ισορροπία. Γευστικά ο πλούτος των φρούτων του δάσους επιβεβαιώνεται εμφατικά σε ακόμα πιο ζουμερή εκδοχή σε εναλλαγές με το δρύινο στοιχείο που εκφράζεται με μια απολαυστική χροιά μόκας, ενώ μετά το μέσο της παλέτας η γευστική σκυτάλη περνάει στο γήινο κομμάτι του χαρακτήρα του Pelagrilli, κλείνοντας σε μια μακρά και απολαυστικά έντονη επίγευση.

Λεπτομέρειες Οίνου

Χρώμα

Κόκκινο

Γλυκύτητα

Ξηρό

Ποικιλία/ες

Sangiovese

Χρονιά

2018

Παραγωγός

Siro Pacenti

Αλκοόλ

15%

Χώρα

Ιταλία

Περιοχή

Montalcino, Tuscany

Κατανάλωση

2024 - 2038

Food Pairing

Μοσχαρίσιες ζουμερές κοπές, Wellington beef, Αγριογούρουνο και πλατό εκλεκτών αλλαντικών

Μοιράσου την Κριτική