Nothing endures but change

January 8, 2024
Image

Brunello di Montalcino, Tenuta CastelGiocondo, 2016

Δοκιμάστηκε στις: 23/12/2023

Teunta Castegiocondo...το αποτύπωμα της οικογένειας Frescobaldi στη ζώνη του Montalcino, νοτίως της ομώνυμης Μεσαιωνικής κωμόπολης και την Ιστορία του να ξεκινά στα μέσα του 19ου αιώνα, όντας συνυφασμένη άρρηκτα με αυτή του Brunello di Montalcino, μιας και ανήκει στους 4 πρώτους οινοποιούς Brunello. Η ετικέτα του Castelgiocondo είναι το ίδιο εντυπωσιακή με το εσωτερικό της, εμφανίζοντας τον Σιενέζο στρατηγό Guidoriccio da Fogliano να εφορμά νικηφόρα εναντίον του στρατηγικού Castello di Montemassi πίσω στα 1323, χρονιά σταθμός για την οικογένεια Frescobaldi που θεωρείται αφετηρία της δραστηριότητας της στο Οινικό στερέωμα.

Το φρούτο για το Brunello του Castelgiocondo προέρχεται από αμπελώνες σε υψόμετρο περίπου 300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, πάνω σε ένα γεωλογικό μοτίβο που απαρτίζεται κυρίως από το φημισμένο galestro, πηλό καθώς και αμμώδη εδάφη από την Πλειόκαινο περίοδο. Οινοποιητικά το Sangiovese τρυγιέται χειρωνακτικά, και μεταφέρεται κατόπιν αυστηρής διαλογής σε ανοξείδωτες δεξαμενές όπου θα ξεκινήσει η εκχύλιση του, με τη μέθοδο της διαβροχής ή γαλλιστί remontage, για 32 περίπου ημέρες ενώ στη συνέχεια και αφού έχει ολοκληρωθεί η αλκοολική του ζύμωση, θα ακολουθήσει η μηλογαλακτική. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί σε Γαλλικής δρυός barriques αλλά και Σλαβονικής δρυός Botti για διάστημα 2 ετών περίπου, ενώ κατόπιν, θα παραμείνει στη φιάλη του μέχρι και την κυκλοφορία του στις αγορές, τον 5ο χρόνο μετά τη χρονιά του τρύγου, ήτοι στις αρχές του 2021, όπως ορίζει το Brunello di Montalcino DOCG!

Στο ποτήρι μας έρχεται με βαθύ πορφυρό με βιολετί ανταύγειες. Η μύτη του ύστερα από αερισμό είναι καθαρή, αυστηρή και εστιάζει σε αρώματα ολόφρεσκων κόκκινων φρούτων όπως το κεράσι το σμέουρο και το ρόδι, διανθισμένο από πέταλα βιολέτας. Γήινες εκφράσεις τρούφας και βρεγμένων φύλλων του δάσους του χαρίζουν πολυπλοκότητα μαζί με νύξεις ορυκτότητας όπως οι ποταμίσιες κροκάλες ολοκληρώνοντας το αρωματικό προφίλ του. Η αίσθηση στον ουρανίσκο είναι εκλεπτυσμένη και στιβαρή με την υψηλή οξύτητα και τις νεανικές τανίνες να ισορροπούν όμορφα. Γευστικά τα κόκκινα φρούτα πρωτοστατούν σε εναλλαγές με τα γήινα και ανθικά στοιχεία επιβεβαιώνοντας επακριβώς τη μύτη, ενώ μετά το μέσο της παλέτας βαλσαμικές γεύσεις έρχονται να προσθέσουν απολαυστικά κλικ, κλείνοντας σε μια μέτριας έντασης, γραμμική επίγευση που ξεμακραίνει στον χρόνο.

Λεπτομέρειες Οίνου

Χρώμα

Κόκκινο

Γλυκύτητα

Ξηρό

Ποικιλία/ες

Sangiovese

Χρονιά

2016

Παραγωγός

Tenuta CastelGiocondo

Αλκοόλ

14.5%

Χώρα

Ιταλία

Περιοχή

Montalcino, Tuscany

Κατανάλωση

2024 - 2036

Food Pairing

Bistecca Fiorentina, gnocchi με τρούφα, κάστανα αλλά και πλατώ Ιταλικών αλλαντικών

Μοιράσου την Κριτική