Nothing endures but change

November 29, 2023
Image

Brunello di Montalcino Tenuta Nuova, Casanova di Neri, 2018

Δοκιμάστηκε στις: 20/11/2023

Montalcino 1971...έτος ορόσημο για την οικογένεια Neri που ξεκινά την οινοπαραγωγική της δραστηριότητα λίγο έξω από την όμορφη Μεσαιωνική κωμόπολη. 52 χρόνια αργότερα το Casanova di Neri αποτελεί ένα από τα πιο καταξιωμένα και διάσημα ονόματα παραγωγών Brunello di Montalcino, διαφυλάσσοντας την παράδοση της ζώνης, αλλά και ακουμπώντας σε όλες τις σύγχρονες και καινοτόμες πρακτικές καλλιέργειας και οινο-Ποίησης. To Tenuta Nuova αποτελεί ένα εγχείρημα που σπρώχνει την παραγωγή Brunello πέραν της comfort zone της, καλλιεργώντας ένα κομμάτι γης, που μέχρι τότε, θεωρούταν πως δεν έχει κατάλληλο έδαφος για αμπελοκαλλιέργεια. Οι Neris όμως απέδειξαν στην πράξη πως αυτό το βραχώδες κομμάτι γης στα Νότια της ζώνης του Montalcino, που μόνο ως βοσκοτόπι είχε χρησιμοποιηθεί, μπορεί να παράξει μεγάλα Brunellos.

To αμπελοτεμάχιο αυτό, με την ονομασία Le Cetine στα νότια της ζώνης, πρωτοφυτεύθηκε με κλώνους Sangiovese Grosso από τον αμπελώνα του Cerretalto, ενός άλλου μυθικού Brunello των Neri, το 1988 πάνω σε ένα γεωλογικό μωσαϊκό από το περίφημο galestro, πηλό αλλά και ηφαιστειογενή πετρώματα από παλαιές εκρήξεις του γειτονικού Amiata. Το μικροκλίμα της περιοχής με την άπλετη βοτανική βιοποικιλότητα, το χαμηλό υψόμετρο και τη δροσιά από τον ποταμό Ombrone, συνέθεσαν τον δημιουργικό καμβά για να παραχθεί αυτή η Single Vineyard ετικέτα. Η χρονιά του 2018 αν και αρκετά πιο κρύα από τα συνηθισμένα απέδωσε εξαιρετικό καρπό, με τα 480 κιλά ανά στρέμμα να κατευθύνονται στον οπτικό διαλογέα του κτήματος, ενώ στη συνέχεια θα μπουν σε κωνικές ανοξείδωτες δεξαμενές, όπου θα ξεκινήσει αυθόρμητα η αλκοολική τους ζύμωση, με αποκλειστική χρήση των ζυμομυκήτων από τους φλοιούς των σταφυλιών, ενώ η εκχύλιση τους γίνεται με συχνές εμβαπτίσεις, ή γαλλιστί pigeage αν προτιμάτε, για 24 ημέρες. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί σε Γαλλικής και Σλαβονικής δρυός βαρέλια 500 αλλά και 1,000 λίτρων για 30 μήνες, ενώ κατόπιν θα εμφιαλωθεί αφιλτράριστο και θα περάσει άλλους 18 μήνες στη φιάλη, πριν τη διάθεση του, τον 5ο χρόνο μετά τον τρύγο του, κατα τας γραφάς του Brunello di Montalcino D.O.C.G.!!!

Στο ποτήρι μας έρχεται με πυκνό πορφυρό χρώμα και ρουμπινί νεανικές ανταύγειες. Η μύτη του είναι καθαρή, μέτριας εκφραστικότητας, πολυεπίπεδη εστιάζοντας αρχικά σε αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων όπως το σμέουρο, το maraschino κεράσι και η άγρια φράουλα, ενώ στη συνέχεια διανθίζεται με πέταλα βιολέτας, βοτανικά στοιχεία από φασκόμηλο, καθώς και ποιοτικό καπνό από Toscanello, με την διακριτική ορυκτότητα και τις γοητευτικές νύξεις από νοτισμένα φύλλα του δάσους να σε τηλεμεταφέρουν στο Le Cetine. Η αίσθηση στον ουρανίσκο είναι συνάμα στιβαρή και βελούδινη, με την υψηλή οξύτητα και τις φίνες, ζουμερές τανίνες να αφήνουν μια αίσθηση πολυτέλειας ενώ γευστικά τα φρούτα κατακλύζουν σε βάθος την παλέτα, σε συνδυασμό με τα στοιχεία της δρυός, με μια βαλσαμική σαγηνευτική χροιά να μας οδηγεί σε μια απολαυστική και μακρά επίγευση.

Λεπτομέρειες Οίνου

Χρώμα

Κόκκινο

Γλυκύτητα

Ξηρό

Ποικιλία/ες

Sangiovese

Χρονιά

2018

Παραγωγός

Casanova di Neri

Αλκοόλ

15%

Χώρα

Ιταλία

Περιοχή

Montalcino, Tuscany

Κατανάλωση

2023 - 2035

Food Pairing

Bistecca Fiorentina, gnocchi με τρούφα, και πλατώ αλλάντικών

Μοιράσου την Κριτική