Nothing endures but change

November 21, 2023
Image

Chateau Suduiraut, 2017

Δοκιμάστηκε στις: 08/11/2023

Λίγο Νοτιοανατολικότερα του Bordeaux βρίσκεται η αμπελουργική ζώνη του Sauternes που και αυτή από τα 1855 έχει τη δική της ποιοτική κατάταξη των Chateau που δραστηριοποιούνται σε αυτή σε Second, Premier και Premier Superior Crus. Το Chateau Suduiraut ταξινομήθηκε στην Premier Cru Classe του Sauternes, αλλά ας τα πιάσουμε μια από την αρχή. Η πρώτη αναφορά στο Chateau έγινε το 1580 όταν ο Μπορντολέζος Βουλευτής, Léonard de Suduiraut νυμφεύθηκε την καλή του Nicole d'Allard. Λίγες δεκαετίες αργότερα όμως, στα μέσα του 17ου αιώνα το Chateau καταστρέφεται συθέμελα κατά τον Γαλλικό εμφύλιο της "σφεντόνας" βάζοντας ένα φρένο στην ανάπτυξη του. Φρένο που δεν κράτησε για πολύ μιας και το κτήμα αναγεννάται χάριν στον Jean Joseph Duroy, Baron of Noaillan ανιψιό των Suduiraut, ο οποίος και ξεκινά την αναβίωση των γλυκών κρασιών του, που διαπρέπουν σε όλους τους διαγωνισμούς της εποχής, με αποκορύφωμα την ταξινόμηση του το 1855, τίτλο που κρατάει μέχρι και σήμερα ανήκοντας πλέον στο χαρτοφυλάκιο της ΑΧΑ Millesimes από το 1990.

Ο αμπελώνας του Chateau εκτείνεται σε 90 εκτάρια, από τα 200 συνολικά της έκτασης που ανήκει στο Suduiraut, γειτνιάζοντας με τους αμπελώνες του Chateau D'Yquem. Το ποικιλιακό προφίλ των αμπελώνων κυριαρχείται από την ποικιλία Semillon σε ποσοστό που αγγίζει το 90% ενώ στο υπόλοιπο κυριαρχεί το Sauvignon Blanc. Το υπέδαφος των αμπελώνων γύρω από το Chateau είναι αμμώδες με έντονο το στοιχείο από βότσαλα, ενώ ένα μικρό κομμάτι τους κοντά στο D'Yquem κυριαρχείται από πηλό και ελαφρώς μεγαλύτερες κλίσεις. Η τοποθεσία των αμπελώνων ανάμεσα στους ποταμούς Ciron και Garonne, είναι ιδανική για την ανάπτυξη του βοτρύτη Cinerea, ενός μύκητα που αναπτύσσεται στους φλοιούς των σταφυλιών, και τα συρρικνώνει, συμπυκνώνοντας και εμπλουτίζοντας τα γευστικά τους στοιχεία. Ο τρύγος τους γίνεται χειρωνακτικά με πολλαπλά περάσματα, μιας και είναι εντελώς αυθόρμητη η ανάπτυξη του, επιλέγοντας κάθε φορά τα τσαμπιά που έχουν προσβληθεί από αυτόν τον ευγενή μύκητα. Για τη χρονιά του 2017, χρειάστηκαν 3 περάσματα σε μια περίοδο περίπου ενός μήνα, από τις 26 Σεπτεμβρίου ως τις 19 Οκτωβρίου, με την ποικιλιακή σύνθεση της σοδειάς να ανέρχεται σε 94% Semillon και 6% Sauvignon Blanc, και περίπου 100 κιλά σταφυλιών ανά στρέμμα, με τον οίνο να παλαιώνει σε 50% καινούρια και 50% μιας χρήσης barriques Γαλλικής δρυός για διάστημα 18 μηνών, προτού εμφιαλωθεί και διατεθεί στις αγορές.

Στο ποτήρι μας έρχεται με λαμπερό διαυγές κίτρινο χρώμα και χρυσές μεταλλικές ανταύγειες. Η μύτη του είναι καθαρή, έντονα εκφραστική και πολυεπίπεδη εστιάζοντας σε αρώματα από ώριμα πυρηνόκαρπα όπως το βερίκοκο, το ροδάκινο αλλά και εσπεριδοειδή με ξύσμα πορτοκαλιού, διανθισμένα με αρώματα από λευκά άνθη lilium και γιασεμιού, ενώ στη συνέχεια εντοπίζονται γλυκές νότες κερήθρας μελιού, ζύμης γλυκείας τάρτας και απαλά καβουρδισμένων ξηρών καρπών, καθώς και διακριτικές νύξεις από safrοn να ολοκληρώνουν το σαγηνευτικό αρωματικό μπουκέτο. Η αίσθηση στον ουρανίσκο είναι λεία, δυναμική και εκλεπτυσμένη, στα όρια του αιθέριου, με μια αίσθηση ανεπιτήδευτης γοητείας και δυναμισμού, με την υψηλή οξύτητα να ισορροπεί ιδανικά τη γλυκύτητα του. Γευστικά, ο πλούτος της μύτης επιβεβαιώνεται επακριβώς, μεταφέροντας στη γευστική παλέτα αλλεπάλληλες εναλλαγές απόλαυσης, μεταξύ του ανθικού χαρακτήρα, του safron και των φρούτων, που μοιάζουν πασπαλισμένα με πούδρα ξηρών καρπών κλείνοντας σε μια έντονη επίγευση που μοιάζει ατελείωτη.

Λεπτομέρειες Οίνου

Χρώμα

Λευκό Γλυκό

Γλυκύτητα

Γλυκό

Ποικιλία/ες

Semillon, Sauvignon Blanc

Χρονιά

2017

Παραγωγός

Chateau Suduiraut

Αλκοόλ

14%

Χώρα

Γαλλία

Περιοχή

Sauternes, Bordeaux

Κατανάλωση

2023 - 2053

Food Pairing

Πλατό εκλεκτών μπλέ τυριών, αλατισμένοι ξηροί καρποί και κρεμώδη επιδόρπια με φρούτα. Για τους τολμηρούς Risotto alla Milanese

Μοιράσου την Κριτική