Δοκιμάστηκε στις: 21/09/2022
Από τη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου την Ισπανία, και πιο συγκεκριμένα την επαρχία της Αστούριας, μια γηγενής ποικιλία που πρώτη φορά δοκιμάζω, το Carrasquin των 100 βουνοκορφών, όπως μεταφράζεται το Cien Montanas της ετικέτας, από το οινοποιείο Vidas. Με το φρούτο να προέρχεται από κυπελλοειδή αμπέλια μέσης ηλικίας άνω των 80 ετών, φυτεμένα σε αναβαθμίδες με έντονο το στοιχείο των σχιστολιθικών πετρών. Η κλίση του εδάφους αγγίζει το 30% και το υψόμετρο τα 500 μέτρα ατενίζοντας τον Βισκαϊκό κόλπο που χαρίζει το Ωκεάνιο του κλιμα στην περιοχή. Οινοποιητικά το Carrasquin, τρυγείται χειρωνακτικά με τις στρεμματικές αποδόσεις να κυμαίνονται στα 450 κιλά περίπου ανά στρέμμα και κατόπιν μεταφέρεται χωρίς να αφαιρούνται τα τσαμπιά σε 300 λίτρων όρθια και ανοιχτά δρύινα βαρέλια, όπου λαμβάνει χώρα η εκχύλιση με τη μέθοδο του pigeage ενώ ξεκινά η αυθόρμητη αλκοολική του ζύμωση με αποκλειστική χρήση των γηγενών ζυμομυκήτων από τους φλοιούς των σταφυλιών. Στο ποτήρι μας έρχεται πυκνό βαθύ μοβ βιολετί χρώμα και ρουμπινί ανταύγειες. Η μύτη είναι καθαρή, μέτριας εκφραστικότητας με τον φρουτώδη χαρακτήρα του να εκφράζεται πρώτος με ώριμα κόκκινα και μαύρα φρούτα, όπως το δαμάσκηνο, το σμέουρο, η φράουλα αλλά και το crème de cassis, ενώ στη συνέχεια ξεδιπλώνονται ανθικές νότες από γαρύφαλλο και νύξεις από καλής ποιότητας δέρμα, ενώ στοιχεία μεταλλικότητας του χαρίζουν μια έξτρα πολυπλοκότητας. Η αίσθηση στον ουρανίσκο είναι πληθωρική και ζουμερή με τονισμένη οξύτητα σε καλή ισορροπία με τις καλοδουλεμένες στρογγυλές τανίνες ενώ γευστικά όλα τα στοιχεία της μύτης επιβεβαιώνονται επακριβώς κλείνοντας σε μια ζουμερή επίγευση μέτριας διάρκειας.
Κόκκινο
Ξηρό
2019
Bodega Vidas
14%
Ισπανία
Cangas, Asturias
2022 - 2030
Μοσχαρίσιες κοπές, Wellington beef, Αγριογούρουνο και πλατό εκλεκτών αλλαντικών