Δοκιμάστηκε στις: 10/03/2023
Σαντορίνη, ένας Ενάλιος οινικός κόσμος που λειτουργεί σαν κοιτίδα αναζήτησης των οινικών αρετών του Ασύρτικου. Η οικογένεια Γαβαλά, με την ετικέτα Enalia τιμά όλα αυτά που ζουν ευδοκιμούν και αναπτύσσονται σε συνάφεια με το θαλασσινό στοιχείο, όπως το Ασύρτικο. Το φρούτο για το Enalia, προέρχεται από υπεραιωνόβιες αμπελιές μέσης ηλικίας άνω των 120 ετών, από τις περιοχές του Μεγαλοχωρίου και του Πύργου Σαντορίνης, με τον τρύγο να γίνεται από έμπειρα χέρια και την προσεκτική διαλογή των σταφυλιών να αφήνουν να φθάσει στο οινοποιείο μόνο το καλύτερο ποιοτικά κομμάτι του τρύγου. Οινοποιητικά το Enalia, οινοποιείται χωρίς αποβοστρύχωση με ολόκληρα τα τσαμπιά και τον χυμό τους να κατευθύνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές όπου και ολοκληρώνεται η αλκοολική του ζύμωση, στις οποίες και θα παραμείνει σε επαφή με τις φίνες οινολάσπες του για διάστημα 2 ετών, χρονικό διάστημα κατά το οποίο εφαρμόζεται ελάχιστο battonage ενώ στη συνέχεια θα παραμείνει σε αναγωγική παλαίωση στη φιάλη για διάστημα ακόμα 6 μηνών προτού διατεθεί στην αγορά. Στο ποτήρι μας έρχεται με λαμπερό διαυγές υποκίτρινο χρώμα και χρυσές μεταλλικές ανταύγειες. Αρωματικά η μύτη του είναι καθαρή, πολύπλοκη αλλά μέτριας εκφραστικότητας, πράγμα αναμενόμενο για Ασύρτικο Σαντορίνης, με τα ώριμα εσπεριδοειδή όπως το μοσχολέμονο και το κίτρο, πυρηνόκαρπα όπως το βερίκοκο αλλά και υποψία τροπικών με νόστιμο, ζουμερό μάνγκο να πρωτοστατούν, ενώ στη συνέχεια ανθικές νότες από νυχτολούλουδο και βοτανικά στοιχεία από μαντζουράνα και θυμάρι το διανθίζουν, μαζί με νότες ορυκτότητας όπως το τσακμάκι αλλά και θαλασσινής αύρας που μεταφέρουν το νησιώτικο, ηφαιστειογενές terroir στο ποτήρι μας, ενώ δεν λείπουν και διακριτικές νύξεις βουτύρου από τη διετή παραμονή του με τις φίνες οινολάσπες. Η αίσθηση στον ουρανίσκο είναι ελαφριά με στοιχεία λιπαρότητας, βρίσκοντας την ιδανική ισορροπία μεταξύ της υψηλής οξύτητας, με την υποψία τανινών αλλά και τον γευστικό του πλούτο, χαρίζοντας φρεσκάδα στα φρούτα που επανεμφανίζονται επιβεβαιώνοντας επακριβώς τη μύτη, μέσα σε ένα διακριτικά αλατισμένο βουτυρένιο, ορυκτό μανδύα, κλείνοντας σε μια μακρά γραμμική επίγευση που κυριαρχείται από τα ώριμα εσπεριδοειδή.
Λευκό
Ξηρό
2019
Οινοποιία Γαβαλά
14.5%
Ελλάδα
Σαντορίνη
2023 - 2029
Λιπαρά Ψάρια στην σχάρα, ωμά οστρακοειδή αλλά και πλατό μαλακών τυριών