Δοκιμάστηκε στις: 20/01/2023
Μπορεί ένα όνειρο ζωής να σε οδηγήσει στην άλλη άκρη του κόσμου κυνηγώντας την πλήρωση του αλλά και τη δική σου;; Στην περίπτωση του Laurens M. Hartman – Karanika, μπορεί και παραμπορεί, μιας και το μεράκι του Ελληνο-Ολλανδού τον οδήγησε τελικά στο Αμύνταιο όπου από το 2004 παράγει αφρώδεις οίνους, με εφαρμογή της παραδοσιακής μεθόδου που παράγονται οι Champagnes από την ομώνυμη περιοχή της Γαλλίας. Με γνώμονα τη βιολογική καλλιέργεια, σε ισορροπία με το μικροκλίμα της περιοχής, και με όλες τις εργασίες να γίνονται χειρωνακτικά ή με τη χρήση αλόγων και να λαμβάνουν χώρα μόνο στις ημέρες που ορίζει το βιοδυναμικό ημερολόγιο και ο κύκλος της σελήνης. Το ξινόμαυρο που αποτελεί ποικιλία ορόσημο για την περιοχή αποτέλεσε την πρώτη ύλη αλλά και την έμπνευση για την παραγωγή ροζέ αλλά και Blanc de Νoir αφρωδών οίνων, όπως και η Extra Cuvee de Reserve από τη χρονιά του 2017. Το φρούτο για την ECdR προήλθε από παλαιά άνω των 60 ετών κλήματα, με το Ξινόμαυρο να κατευθύνεται προς ανοξείδωτες δεξαμενές αλλά και δρύινα μεγάλα βαρέλια με τα στέμφυλα του, κάνοντας χρήση της μεθόδου whole bunch, κάτω από αυστηρά ελεγχόμενες θερμοκρασίες, ενώ η 2η ζύμωση του λαμβάνει χώρα στη φιάλη, στην οποία και θα παραμείνει για διάστημα άνω των 54 μηνών, με μηδενικό dosage, ενώ 6 μήνες μετά το disgorgement ξεκινά το ταξίδι του προς τα ποτήρια μας. Στο ποτήρι μας έρχεται με λαμπερό υποκίτρινο χρώμα και χρυσές μεταλλικές ανταύγειες, με το perlage να είναι συνεχές και μικροσκοπικό. Η μύτη είναι καθαρή και κυριαρχείται από τα αρώματα της αυτόλυσης, από την πολυετή παραμονή στη φιάλη, με αρώματα από ζύμη brioche αλλά και φρυγανισμένου ψωμιού να πρωτοστατούν, συμπληρωμένα από ανθικές νότες από άνθη ανθισμένης λεμονιάς αλλά και φλούδα πορτοκαλιού σε μορφή αιθερίων ελαίων, ενώ συνυπάρχουν στοιχεία ορυκτότητας με υποψία τσακμακόπετρας, που του προσθέτουν νότες απόλαυσης. Η αίσθηση στον ουρανίσκο είναι ελαφριά με τονισμένη οξύτητα, απαλό αναζωογονητικό αφρισμό και γεύσεις εσπεριδοειδών σε ένα ορυκτώδες πλαίσιο να εκφράζεται με μια υφάλμυρη υφή, πάνω σε μια βουτυρωμένη φέτα φρυγανισμένου ζυμωτού ψωμιού, κλείνοντας σε μια μακρά επιμονή επίγευση που κυριαρχείται από τη γεύση του βουτυρωμένου ψωμιού.
Λευκό Αφρώδες
Πολύ ξηρό
2017
Domaine Karanika
12%
Ελλάδα
Αμύνταιο
2023 - 2030
Ωμά οστρακοειδή, blinis με αυγοτάραχο αλλά και Carbonara