Nothing endures but change

September 26, 2022
Image

L'Esprit du Lac, Κτήμα Κυρ-Γιάννη, 2021

Δοκιμάστηκε στις: 25/09/2022

Η φαιά ουσία των λιμνών Βεγορίτιδας και Πετρών στο Αμύνταιο, αποτέλεσαν για την Κυρ-Γιάννη, έμπνευση για μια ακόμα έκφραση της πολυδύναμης ποικιλίας του Ξινόμαυρου, οινοποιώντας το L'Esprit du Lac. To φρούτο για αυτήν την ετικέτα προέρχεται από συνεργαζόμενους αμπελώνες του κτήματος στην περιοχή Άγιος Παντελεήμονας, σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, με τα αμπέλια, ηλικίας πλέον των 60 χρόνων, να οποία φύονται πάνω στο αμμώδες υπέδαφος που χαρακτηρίζει μεγάλο κομμάτι της ζώνης του Αμύνταιου και τη μέση στρεμματική απόδοση να μην υπερβαίνει τα 800 κιλά ανά στρέμμα. Οινοποιητικά, το L'Esprit du Lac λαμβάνει τον χυμό του με τη μέθοδο της αφαίμαξης από ένα μέρος του γλεύκους, από τις ανοξείδωτες δεξαμενών που προορίζονται για την ετικέτα Καλή Ρίζα και στη συνέχεια ζυμώνει σε διαφορετικές δεξαμενές, με χρήση επιλεγμένων ζυμομυκήτων, ενώ στη συνέχεια παραμένει σε αυτές, για περίοδο 4 μηνών και περιοδικό battonage 1 με 2 φορές την εβδομάδα, ώστε να εμπλουτιστεί ο αρωματικός χαρακτήρας και η δομή του κρασιού. Στο ποτήρι μας έρχεται με λαμπερό διαυγές κρεμμυδί χρώμα και χάλκινες μεταλλικές ανταύγειες. Αρωματικά τα μικρά κόκκινα μούρα του δάσους όπως το σμέουρο και το κράνο σε συνδυασμό με άγριες φράουλες, αλλά και κάποια στοιχεία από ώριμα πυρηνόκαρπα όπως το ροδάκινο πρωτοστατούν, ενώ ο ανθικός του πυρήνας, ξεδιπλώνεται με νότες από ροδοπέταλα σε συνδυασμό με αρώματα ζύμης μπισκότου. Η αίσθηση στον ουρανίσκο είναι φινετσάτη, με δροσιστικά τονισμένη οξύτητα να ισορροπεί όμορφα τον γευστικό πλούτο, με τις γεύσεις μικρών κόκκινων μούρων σε συνδυασμό με τα ροδοπέταλα επιβεβαιώνουν τη μύτη κλείνοντας σε μια καλής έντασης ανθική επίγευση που ξεμακραίνει σε χρόνο.

Λεπτομέρειες Οίνου

Χρώμα

Ροζέ

Γλυκύτητα

Ξηρό

Ποικιλία/ες

Ξινόμαυρο

Χρονιά

2021

Παραγωγός

Κτήμα Κυρ-Γιάννη

Αλκοόλ

13.5%

Χώρα

Ελλάδα

Περιοχή

Αμύνταιο

Κατανάλωση

2022 - 2025

Food Pairing

Ζυμαρικά με οστρακόδερμα, Pizza Margerhita και ασιατική κουζίνα

Μοιράσου την Κριτική