Nothing endures but change

January 12, 2024
Image

La Dame de Montrose, Chateau Montrose, 2017

Δοκιμάστηκε στις: 28/12/2023

Αριστερή όχθη του Bordeaux, Haut-Medoc, Saint Estephe. Εκεί βρίσκεται το Chateau Montrose που από το 1855 ανήκει στη δεύτερη βαθμίδα της Ιστορικής ταξινόμησης των Chateau του Medoc. Η πρώτη αναφορά στο Montrose μας πηγαίνει πίσω στα 1815 με τις πρώτες φυτεύσεις να γίνονται μόλις 40 χρόνια πριν την ταξινόμηση του ως Deuxieme Grand Cru Classe. Η οικογένεια Dumoulin αξιοποίησε τότε ένα ξεχασμένο κομμάτι γης, το οποίο επεκτάθηκε και έφτασε το 1861 στη σημερινή του έκταση, τα 95 εκτάρια αμπελώνα. Το γεωλογικό προφίλ απαρτίζεται από αμμώδη εδάφη πλούσια σε βότσαλα από τις αποθέσεις του Gironde στην επιφάνεια του, ενώ πιο βαθειά υπάρχει στρώμα πλούσιο σε πηλό και μεταλλικά στοιχεία, παρέχοντας στα αμπέλια την απαραίτητη υγρασία.

Στη δεύτερη ετικέτα του, αυτή της La Dame de Montrose, εφαρμόζονται οι ίδιες πρακτικές αμπελοκαλλιέργειας και οινοποίησης, όπως και στην Gran Vin ετικέτα του, με τη μόνη διαφορά την επιλογή του κάθε ξεχωριστού αμπελοτεμαχίου. Έτσι από τα σχεδόν 90 ξεχωριστά αμπελοτεμάχια που απαρτίζουν το σύνολο των αμπελώνων, τα 82 από αυτά συμμετέχουν στην "Κυρία του Montrose", ενώ στο τέλος προστέθηκαν και πιέσεις από 9 αμπελοτεμάχια, βελτιστοποιόντας την τανική δομή του κρασιού. Στο οινοποιείο το κάθε αμπελοτεμάχιο οδεύει προς τη δική του ανοξείδωτη δεξαμενή όπου θα εκχυλιστεί μαλακά για περίπου 25 ημέρες, θα ολοκληρώσει την αλκοολική του ζύμωση, και στο τέλος θα γίνει το περίφημο assemblage του, με τα τελικά ποσοστά να ανέρχονται σε 49% Merlot, 43% Cabernet Sauvignon, 4% Cabernet Franc και 4% Petit Verdot για την χρονιά του 2017. Στη συνέχεια το κρασί ξεκουράζεται σε 30% νέας χρήσης Γαλλικά barriques για διάστημα ενός έτους ενώ η διαύγαση του, γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο του Bordeaux χρησιμοποιώντας ασπράδια αυγών.

Στο ποτήρι μας έρχεται με βαθύ πορφυρό σχεδόν αδιαπέραστο "opaque" χρώμα και βιολετί ανταύγειες. Η μύτη του είναι καθαρή, μέτριας εκφραστικότητας, έχοντας σε πρώτο πλάνο, αρώματα από κόκκινα και μαύρα φρούτα του δάσους, όπως τα σμέουρα, τα βατόμουρα αλλά και μύρτιλλα, να πλαισιώνονται από ανθικά στοιχεία βιολέτας, νύξεις γραφίτη και λευκού πιπεριού αλλά και δρύινες αρωματικές απολήξεις να εκφράζονται με διακριτική γλυκόριζα μαζί με ποιοτικό καπνό από πούρο. Η αίσθηση στον ουρανίσκο είναι βελούδινη, με ιδανική ισορροπία να διαμορφώνεται από την τονισμένη οξύτητα και τις μαλακές εξαιρετικά λείες τανίνες. Γευστικά τα φρούτα ενισχύονται σε φρεσκάδα επιβεβαιώνοντας τη μύτη εναλλαγές με το ανθικό και μπαχαρένιο στοιχείο, ενώ μετά το μέσο της παλέτας εμφανίζεται ο γραφίτης προσθέτοντας μια γοητευτική χροιά που ακολουθεί μέχρι την έντονη φρουτένια επίγευση που ξεμακραίνει στον χρόνο.

Λεπτομέρειες Οίνου

Χρώμα

Κόκκινο

Γλυκύτητα

Ξηρό

Χρονιά

2017

Παραγωγός

Chateau Montrose

Αλκοόλ

13.5%

Χώρα

Γαλλία

Περιοχή

Saint Estephe, Bordeaux Left Bank

Κατανάλωση

2023 - 2036

Food Pairing

Μοσχαρίσιες κοπές, Gravy Σάλτσες με μανιτάρια και πατάτες dauphinois

Μοιράσου την Κριτική