Δοκιμάστηκε στις: 03/03/2023
Στην καρδιά της Προβηγκίας, που τα καλύτερα αμπελοτεμάχια τα κρατάνε για τα παγκοσμίως γνωστά ροζέ κρασιά τους, με το χαρακτηριστικό κρεμμυδί χρώμα, πάνω από την Κυανή ακτή βρίσκεται το Chateau Sainte Roseline, με την ιστορία του να ξεκινά τον 16ο αιώνα ενώ από το 1950 αποτελεί ένα από τα ταξινομημένα ως Estate Cru Classé AOP-Côtes de Provence καλλιεργώντας περίπου μια ντουζίνα ποικιλίες στα 110 εκτάρια γης σε διάφορα κομμάτια της ζώνης. H Lampe de Meduse στην ξεχωριστή της φιάλη, με το καμπυλώδες σχήμα να τιμά το οικόσημο του chateau, στην ερυθρή του εκδοχή αποτελείται από τις ποικιλίες Syrah και Cabernet Sauvignon με το φρούτο τους να προέρχεται από διαφορετικά αμπελοτεμάχια εντός της ζώνης Cru Classe αλλά και εκτός αυτής. Οινοποιητικά οι δυο ποικιλίες υστέρα από προσεκτική διαλογή οδηγούνται σε ψυκτικούς θαλάμους για 2 ημέρες καταλήγοντας στη συνέχεια σε ξεχωριστές ανοξείδωτες δεξαμενές όπου θα λάβει χώρα η μακρά σχεδόν 30 ημερών, εκχύλιση τους με τη μέθοδο του pigeage αλλά και η αλκοολική τους ζύμωση κάτω από ελεγχόμενες θερμοκρασίες, ενώ κατόπιν θα πραγματοποιηθεί το assemblage τους και θα ωριμάσουν σε γαλλικής δρυός tonneaux αλλά και barriques για διάστημα ενός έτους προτού εμφιαλωθούν και φθάσουν στα ποτήρια μας. Στο ποτήρι μας έρχεται με ερυθρό πυκνό χρώμα και πορφυρές ανταύγειες. Η μύτη του είναι καθαρή χαμηλής πολυπλοκότητας και έκφρασης με αρώματα μαύρων φρούτων σε υπερώριμη, γλασαρισμένη εκδοχή παρέα με βοτανικά στοιχεία από λεβάντα και στοιχεία δρυός με γλυκόριζα και πράσινη πιπεριά να ολοκληρώνουν το αρωματικό προφίλ. Η αίσθηση στον ουρανίσκο είναι μέτρια, με τονισμένη οξύτητα και απαλές σχεδόν ανεπαίσθητες τανίνες αναζητώντας μια κάποια ισορροπία, ενώ γευστικά το μαύρο φρούτο επανέρχεται σε ακόμα πιο ώριμη εκδοχή crème de cassis, ενώ σε συνδυασμό με τις γεύσεις πράσινης πιπεριάς αφαιρούν απολαυστικά στοιχεία, κλείνοντας σε μια μέτριας έντασης και διαρκείας επίγευση.
Κόκκινο
Ξηρό
2017
Chateau Sainte Roseline
14.4%
Γαλλία
Côte d'Azur, Provence
2023 - 2025
Αρνί στον φούρνο, χοιρινό στιφάδο και κυριακάτικο barbeque