Nothing endures but change

September 9, 2021
Image

Mångata Mavroudi, Kontogiannis Family, 2020

Δοκιμάστηκε στις: 07/09/2021

Mångata είναι το όνομα του δρόμου του φεγγαριού στα Σουηδικά, καθώς και πηγή έμπνευσης για τους Βιοδυναμικούς Οινοποιούς καθώς ο κύκλος του φεγγαριού αποτελεί απαράβατο ημερολόγιο για τις εργασίες στο αμπέλι, από το κλάδεμα μέχρι και τον τρύγο. Ο Θοδωρής Κοντογιάννης στο οινοποιητικό του ντεμπούτο, καλλιεργεί βιολογικά και βιοδυναμικά μια ποικιλία που το όνομα της συναντάται σε αρκετά μέρη των Βαλκανίων και ουσιαστικά δίνει βήμα για συζήτηση και εκπαίδευση πάνω στα χαρακτηριστικά και το δυναμικό της, αυτή η ποικιλία είναι το Μαυρούδι, και ειδικότερα το Μαυρούδι Κορινθίας που αποτελεί μια ποικιλία από μόνη της. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του κάστρου της Ακροκορίνθου σε υψόμετρο 300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, φυτεμένος πάνω σε αργιλοπηλώδες υπέδαφος, με τη μέση ηλικία των πρέμνων να φθάνει στα 40 έτη, ενώ η μέθοδος καλλιέργειας του είναι ξερική χωρίς αρδεύσεις με τη στρεμματική απόδοση να είναι εξαιρετικά χαμηλή λίγο πάνω από τα 300 κιλά ανά στρέμμα, λόγω και της προσεκτικής διαλογής κατά τον τρύγο. Οινοποιητικά η αρχή γίνεται με τη μέθοδο pied de cuvee, όπου ένα μικρό κομμάτι από σταφύλια χρησιμοποιείται λίγες μέρες πριν τον τρύγο, ξεκινώντας αυθόρμητη ζύμωση με σκοπό να αναπτυχθεί ο πληθυσμός των γηγενών ζυμομυκήτων της ποικιλίας, ο οποίος προστίθεται στη συνέχεια στο Μαυρούδι για να ενισχύσει τη ζύμωση αλλά και να καθαρίσει το κρασί από άλλα βακτήρια και δυσάρεστες οσμές. Η εκχύλιση των 10 ημερών, λαμβάνει χώρα σε ανοξείδωτες δεξαμενές, με τη μέθοδο του pigeage 3 φορές την ημέρα ενώ στη συνέχεια και μετά το τέλος της μηλογαλακτικής ζύμωσης, παραμένει για 5 μήνες με τις φίνες οινολάσπες του για 5 ακόμα μήνες με συστηματικές αναδεύσεις (battonage) προτού εμφιαλωθεί αφιλτράριστο. Στο ποτήρι μας έρχεται με πυκνό σχεδόν αδιαπέραστο μοβ χρώμα και βιολετί ανταύγειες. Αρωματικά είναι εκφραστικό, με αρώματα ολόφρεσκων μαύρων φρούτων όπως το μύρτιλο, το δαμάσκηνο αλλά και το κράνο, ανθικά στοιχεία από βιολέτες, ενώ νύξεις γραφίτη και μια όμορφη μεταλλικότητα συμπληρώνουν ένα όμορφο μπουκέτο. Η αίσθηση στον ουρανίσκο είναι μέτρια, με την οξύτητα σε επίπεδα άνω του μετρίου και στρογγυλές τανίνες με εξαιρετική δομή, ενώ γευστικά είναι έντονα φρουτώδες με τα ζουμερά μαύρα φρούτα του δάσους στο προσκήνιο αγκαλιά με νύξεις μεταλλικότητας κλείνοντας σε μια μέτριας έντασης φρουτένια επίγευση που διαρκεί.

Λεπτομέρειες Οίνου

Χρώμα

Κόκκινο

Γλυκύτητα

Ξηρό

Ποικιλία/ες

Μαυρούδι Κορινθίας

Χρονιά

2020

Παραγωγός

Kontogiannis Family

Αλκοόλ

14%

Χώρα

Ελλάδα

Περιοχή

Αρχαία Κόρινθος

Κατανάλωση

2021 - 2024

Food Pairing

Barbeque με εκλεκτά κρέατα, Burgers και πλατό αλλαντικών

Μοιράσου την Κριτική