Δοκιμάστηκε στις: 17/11/2022
Η πιο όμορφη ετικέτα που κυκλοφορεί κατά την ταπεινή μου γνώμη, ένα εικαστικό απαύγασμα στην ποικιλία του Malbec, αναπαριστώντας ανάμεσα σε πολλούς συμβολισμούς, 4 αλληγορικές, γυναικείες μορφές που επηρέασαν όσο τίποτα την ερυθρή αυτή ποικιλία. Η πρώτη δεν είναι άλλη από την Ελεονόρα της Ακουιτανίας, που συνέβαλλε τα μέγιστα στην οινική άνθιση του Bordeaux και των ποικιλιών της περιοχής, ανάμεσα τους και της ακμάζουσας ποικιλίας Malbec, η δεύτερη γυναικεία μορφή αναπαριστά μια άποικο, ταυτιζόμενη με τους εξερευνητές του 17ου αιώνα, που με τα ταξίδια τους ένωσαν την Ευρώπη με τον τότε Νέο κόσμο, την Αμερική, όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του Malbec, μιας και μετακόμισε από τον Παλαιό κόσμο, στον Νέο κόσμο και ιδιαίτερα στη χώρα της Αργεντινής. Η τρίτη και ίσως η πιο τρομακτική συμβολίζει τη φυλλοξήρα, την ασθένεια των αμπελιών που έπληξε και σχεδόν εξαφάνισε τα αμπέλια του Παλαιού κόσμου δίνοντας όμως την ευκαιρία της αναγέννησης τους στον Νέο, καθώς η τέταρτη γυναικεία μορφή αναπαριστά την Andrianna Catena, 4η γενιά της οικογένειας που χάρισε στο Malbec ένα καινούριο σπίτι στους αμπελώνες της Mendoza, πάνω και γύρω από τα 1000 μέτρα υψόμετρο, ένα μέρος που αποτελεί ίσως το ιδανικότερο terroir για την ανάδειξη των αρετών της ποικιλίας αυτής. Το φρούτο για αυτήν την επική εμφιάλωση προέρχεται από 2 αμπελοτεμάχια της Mendoza, αυτών της Angelica και τον νεαρότερο της Nicasia, με τα φυτά να αποτελούν προφυλλοξηρική κλωνική διαλογή που έκανε η οικογένεια Catena, και τη μέση ηλικία τους να υπερβαίνει τα 55 έτη, καθώς τα μεν της Angelica είναι σχεδόν αιωνόβια και τα δε της Nicasia είναι άνω των 20 ετών. Το υψόμετρο και των 2 αμπελώνων κυμαίνεται πέριξ των 1000 μέτρων, με το υπέδαφος τους να έχει ένα επιφανειακό στρώμα πηλού και άμμου ενώ πιο βαθιά, το μοτίβο αλλάζει σε έντονα πετρώδες από τις αποθέσεις παλαιών ποταμών που διέσχιζαν την περιοχή. Οινοποιητικά ο τρύγος γίνεται χειρωνακτικά και σε διαφορετικές ημερομηνίες ανάλογα το γεωλογικό μοτίβο του κάθε αμπελοτεμαχίου, ενώ στη συνέχεια η εκχύλιση του, που διαρκεί 30 ημέρες λαμβάνει χώρα σε δρύινα βαρέλια χωρητικότητας 225 και 500 λίτρων και χειρωνακτικό σπάσιμο του καπέλου, ούτως ώστε η εκχύλιση να είναι απαλή, ενώ η αλκοολική του ζύμωση γίνεται με αποκλειστική χρήση των γηγενών ζυμομυκήτων κάτω από ελεγχόμενες χαμηλές θερμοκρασίες. Στη συνέχεια λαμβάνει χώρα η μηλογαλακτική ζύμωση του και κατόπιν θα παραμείνει σε γαλλικής δρυός βαρέλια διαφόρων χωρητικοτήτων για περίπου 18 μήνες προτου εμφιαλωθεί. Στο ποτήρι μας έρχεται με αδιαπέραστο opaque μοβ χρώμα και βιολετί ανταύγειες. Η μύτη είναι πολυεπίπεδη και εξωστρεφής με ζουμερά μαύρα φρούτα στην ιδανική ωριμότητα τους, όπως το δαμάσκηνο και το μύρτιλο, ενώ στη συνέχεια εντοπίζονται ανθικές νότες από πέταλα βιολέτας, καθώς και αρωματικές νύξεις από κόκκους κακάο και ποιοτικό καπνό πίπας, ενώ το αρωματικό προφίλ ολοκληρώνει μια όμορφη μεταλλικότητα που μεταφράζεται οσφρητικά σε βρεγμένη πέτρα αλλά και υποψία ιωδίου. Η αίσθηση στον ουρανίσκο είναι πληθωρική, εκλεπτυσμένη και φίνα στα όρια του εκπληκτικού, με υψηλή οξύτητα να ματσάρει ιδανικά τις στρογγυλές grainy τανίνες σε μια εξαιρετική ισορροπία, ενώ γευστικά είναι ζουμερό και εστιάζει στα ώριμα μαύρα φρούτα που επιβεβαιώνονται πανηγυρικά ενώ μετά το μέσο της παλέτας, μπαίνουν στο προσκήνιο η βιολέτα με τη διακριτική μεταλλικότητα, κλείνοντας σε μια μακρά και έντονη επίγευση που φαντάζει ατελείωτη.
Κόκκινο
Ξηρό
2015
Catena Zapata
14.1%
Αργεντινή
Mendoza
2022 - 2030
Χοιρινές κοπές με δαμάσκηνα, Μοσχαρίσιες κοπές Αργεντίνικης φιλοσοφίας και αγριογούρουνο στιφάδο