Nothing endures but change

April 1, 2024
Image

Old Paddock & Old Hill Shiraz, Mount Pleasant, 2019

Δοκιμάστηκε στις: 20/01/2024

Maurice O’Shea, μια Μυθική προσωπικότητα του Αυστραλιανού κρασιού, με την πορεία του να είναι συνυφασμένη με τη σύγχρονη εποχή της Οινοποίησης και Αμπελοκαλλιέργειας της πατρίδας των Καγκουρό, και πιο συγκεκριμένα της Hunter Valley, της παλαιότερης οινοπαραγωγικής ζώνης της Αυστραλίας. To Mount Pleasant ιδρύθηκε πίσω στο 1921, με τον ιδρυτή του να βρίσκεται μόλις στα 24 του, ο οποίος ύστερα από 6 χρόνια σπουδών στην οινολογική σχολή του Montpellier στη Γαλλία, επιστρέψε για να εφαρμόσει τη γνώση πάνω στα ήδη παλαιά κλήματα της Hunter Valley, φυτεύοντας Shiraz ή κατά τον υπόλοιπο κόσμο Syrah, με πρότυπο το Βόρειο τμήμα της κοιλάδας του Ροδανού.

To Shiraz Old Paddock & Old Hill, λαμβάνει το φρούτο του, όπως λέει και το όνομα του από δυο αμπελοτεμάχια, που μοιράζονται κάποια χαρακτηριστικά, αλλά και αμπέλια, μιας και το Shiraz από το Old Paddock, είναι φυτεμένο με στελέχη που πάρθηκαν από το Old Hill. Στα κοινά τους χαρακτηριστικά, περιλαμβάνονται το χαμηλό υψόμετρο που δεν υπερβαίνει τα 100 μέτρα από την επιφάνεια του Ειρηνικού Ωκεανού, ο νότιος προσανατολισμός φύτευσης, η κλίση του εδάφους που παρέχει εξαιρετική αποστράγγιση καθώς και η μικρή πυκνότητα φύτευσης με μόλις 1790 αμπέλια ανά εκτάριο γης, κυρίως λόγω του θερμού κλίματος της περιοχής. Η ηλικία των αμπελώνων σχεδόν χάνεται στα κιτάπια του Mount Pleasant, ειδικά για το Old Hill. Επίσης διαφορές βρίσκουμε και στο γεωλογικό τους προφίλ, με το πορφυρό πηλώδες υπέδαφος του Old Hill, να κρύβει μέσα του κάμποσα στοιχεία από γρανίτη, ενώ για το Old Paddock, το υπέδαφος του χαρακτηρίζεται από ερυθρό πηλό όπως και του Old Hill, με τη διαφορά ότι εδώ εντοπίζονται αρκετά ηφαιστειογενή στοιχεία, ενώ η ηλικία των αμπελώνων του αγγίζει κατά μέσο όρο τα 100 έτη,. Στο κομμάτι της οινοποίησης, και τα 2 αμπελοτόπια τρυγιούνται χειρωνακτικά, με τα σταφύλια ύστερα από προσεκτική διαλογή να παραμένουν για 72 ώρες σε χαμηλές θερμοκρασίες, προτού ξεκινήσει η αλκοολική τους ζύμωση σε ανοξείδωτους οινοποιητές, με την εκχύλιση τους να γίνεται με τη μέθοδο της διαβροχής 3 φορές την ημέρα. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η μηλογαλακτική του ζύμωση και κατόπιν θα παλαιώσει σε γαλλικής δρυός βαρέλια διαφόρων χωρητικοτήτων για 12 μήνες με το 20% αυτών να είναι πρώτης χρήσης, ενώ μετά το πέρας του έτους το κρασί θα ενωθεί στις δεξαμενές και θα εμφιαλωθεί χωρίς περαιτέρω κατεργασία.

Στο ποτήρι μας έρχεται με βαθύ πορφυρό σχεδόν opaque χρώμα και βιολετί νεανικές ανταύγειες. Η μύτη του είναι καθαρή και εκφραστική εστιάζοντας σε ζουμερά και ώριμα μαύρα κυρίως φρούτα όπως το δαμάσκηνο, το μύρτιλο και η βανίλια, ενώ στη συνέχεια εντοπίζονται ανθικές νότες από γαρύφαλλο, αλλά και βοτανικά στοιχεία από ευκάλυπτο, μέντα και νύξεις μεταλλικότητας με φαρμακευτική γάζα ενώ η δρυς προσθέτει στο αρωματικό προφίλ νύξεις από κακάο, γλυκόριζα και εξαιρετικής ποιότητας καπνό πούρου. Η αίσθηση στον ουρανίσκο είναι πληθωρική και ισορροπημένη, με τονισμένη οξύτητα να συνδυάζεται με μαλακές, εξαιρετικά ενσωματωμένες τανίνες αφήνοντας μια grainy αίσθηση. Γευστικά τα μαύρα φρούτα κυριαρχούν, επιβεβαιώνοντας τη μύτη, συνοδευόμενα από τη μέντα, τον ευκάλυπτο και τις νότες δρυός κλείνοντας σε μια μέτριας έντασης επίγευση που ξεμακραίνει στον χρόνο.

Λεπτομέρειες Οίνου

Χρώμα

Κόκκινο

Γλυκύτητα

Ξηρό

Ποικιλία/ες

Syrah

Χρονιά

2019

Παραγωγός

Mount Pleasant

Αλκοόλ

14%

Χώρα

Aυστραλία

Περιοχή

Hunter Valley, New South Wales

Κατανάλωση

2024 - 2034

Food Pairing

Μοσχαρίσιες κοπές, Wellington beef, Αγριογούρουνο και πλατό εκλεκτών αλλαντικών

Μοιράσου την Κριτική