Nothing endures but change

February 23, 2024
Image

Petale de Rose, Chateau la Tour de l’Eveque, 2022

Δοκιμάστηκε στις: 27/01/2024

Λίγο βορειότερα από την Toulon, στις ακτές της Προβηγκίας, βρίσκεται το Chateau la Tour de l'Eveque, παραθεριστική κατοικία των τοπικών Αρχιεπισκοπών κατά τον Μεσαίωνα με πανέμορφους αμπελώνες να το περιστοιχίζουν. Από το 1958 η οικογένεια Sumiere απέκτησε το σύνολο της έκτασης αυτής αναδεικνύοντας τη, μέσω της αμπελοκαλλιέργειας. Σήμερα η Regine Sumiere συνεχίζει την οινοποιητική παράδοση της οικογένειας, με γνώμονα την οργανική αμπελοκαλλιέργεια και στόχο την ανάδειξη του μοναδικού terroir της Προβηγκίας.

Το Petale de Rose αποτελείται από όλες σχεδόν τις καλλιεργούμενες ποικιλίες του Chateau, ακολουθώντας την παράδοση της περιοχής μιας και το μοτίβο των ποικιλιών αμπέλου στην Προβηγκία μοιάζει ατελείωτο. Έτσι το τελικό χαρμάνι αποτελείται από 39% Cinsault, 37% Grenache, 8% Syrah, 6.5% Mourvedre, 5% Rolle, 2.5% Semillon, 1% Cabernet Sauvignon και 1% Ugni-Blanc. Το γεωλογικό προφίλ των αμπελώνων είναι ιδιαίτερο με το υπέδαφος να αποτελείται από στρώματα σχιστόλιθου αλλά και κόκκινου χώματος που καταλήγει σε κόκκινα πετρώματα που ανάγονται στην παλαιολιθική περίοδο. Οινοποιητικά το Petale de Rose ύστερα από χειρωνακτικό τρύγο και προσεκτική διαλογή κατευθύνεται ολόκληρο, με τα τσαμπιά του "whole bunch", σε υδραυλικό πιεστήριο όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στην Καμπανία, και μετά από απαλή πίεση, ο χυμός των σταφυλιών θα καταλήξει σε ανοξείδωτες δεξαμενές όπου θα πραγματοποιηθεί η αλκοολική του ζύμωση με αποκλειστική χρήση των γηγενών ζυμομυκήτων από τους φλοιούς των σταφυλιών. Στη συνέχεια η μηλογαλακτική ζύμωση έρχεται να στρογγυλέψει το σώμα και να διευρύνει την αρωματική πολυπλοκότητα του προτού εμφιαλωθεί και διατεθεί στις αγορές.

Στο ποτήρι μας έρχεται με λαμπερό, διαυγές saumon χρώμα που καταλήγει σε κρεμμυδί ανταύγειες. Η μύτη του είναι καθαρή, εκφραστική με έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, με το σμέουρο και την άγρια φράουλα να κλέβουν την παράσταση, ενώ το φρουτένιο του υπόβαθρο συμπληρώνεται από νότες πυρηνόκαρπων με ώριμο ροδάκινο και εσπεριδοειδών με ξύσμα από σαγκουίνι. Η πολυπλοκότητα του ενισχύεται από ανθικά στοιχεία ροδοπέταλων αλλά και από βοτανικά στοιχεία λεβάντας ενώ η μηλογαλακτική ζύμωση έχει χαρίσει νύξεις βουτυράτης ζύμης από τάρτα. Η αίσθηση στον ουρανίσκο είναι ανάλαφρη και εκλεπτυσμένη, με τονισμένη οξύτητα και γευστικά έντονο, με τον φρουτώδη χαρακτήρα να κυριαρχεί σε ακόμα πιο ζουμερή εκδοχή μαζί με τη λεβάντα και τις βουτυράτες χροιές κλείνοντας σε μια ατελείωτη ανθική επίγευση.

Λεπτομέρειες Οίνου

Χρώμα

Ροζέ

Γλυκύτητα

Ξηρό

Χρονιά

2022

Παραγωγός

Chateau la Tour de l’Eveque

Αλκοόλ

13.5%

Χώρα

Γαλλία

Περιοχή

Provence

Κατανάλωση

2024 - 2026

Food Pairing

Αστακομακαρονάδα, καραβιδόψιχα, γαρίδες ψητές, ζυμαρικά με ερυθρωπές σάλτσες και Ασιατική κουζίνα

Μοιράσου την Κριτική