Δοκιμάστηκε στις: 18/03/2024
Από την Αττική, εδώ και πάνω από έναν αιώνα, η Οικογένεια Μάρκου, καλλιεργεί, οινοποιεί και εξελίσσει την αυτόχθονη ποικιλία του Σαββατιανού, που για πολλούς οινόφιλους παραμένει παρεξηγημένη, παρά τα αρκετά ποιοτικά δείγματα των τελευταίων ετών αλλά και του καλού δυναμικού παλαίωσης της. Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγεται και το Phenomena από τους Αμπελώνες Μάρκου, με την 4η γενιά πλέον στο τιμόνι, επιβεβαιώνει με τη σοδειά του 2018 τα ποιοτικά δείγματα γραφής του Σαββατιανού.
Το φρούτο για το Phenomena προέρχεται από μεγάλης ηλικίας αμπέλια από ένα κομμάτι του ιδιόκτητου αμπελώνα, με το υπέδαφος του να χαρακτηρίζεται από ασβεστολιθικά εδάφη με έντονο το στοιχείο του αργίλου και τις στρεμματικές αποδόσεις να περιορίζονται, για τις δυνατότητες του Σαββατιανού, σε μόλις 450 κιλά ανά στρέμμα. Τα σταφύλια ύστερα από προσεκτική διαλογή θα περάσουν στην ευεργετική αγκάλη της δρυός, όπου και θα πραγματοποιηθεί η αλκοολική τους ζύμωση, ενώ στη συνέχεια θα παλαιώσει για 6 μήνες σε 2ης χρήσης δρύινα βαρέλια με εφαρμογή περιοδικού battonage, προτού εμφιαλωθεί και διατεθεί στην αγορά.
Στο ποτήρι μας έρχεται με λαμπερό διαυγές λεμονί και χρυσές μεταλλικές ανταύγειες. Στη μύτη τα αρώματα εσπεριδοειδών, με ώριμο λεμόνι, ξύσμα πορτοκαλιού αλλά και γλυκού κουμκουάτ πρωτοστατούν μαζί με ανθικά στοιχεία από ανοιξιάτικο χαμομήλι, ενώ η γενναιόδωρη δρυς προσθέτει γλυκές νότες μελιού, και ξηρών καρπών, με το αρωματικό προφίλ να ολοκληρώνεται από νύξεις βουτύρου και ζύμης από brioche. Η αίσθηση στον ουρανίσκο είναι ελαφριά, με την άνω του μετρίου οξύτητα να φρεσκάρει το στόμα, αναδεικνύοντας μια όμορφη ισορροπία, ενώ γευστικά η δρυς χαρίζει τις αρετές της με ξηρούς καρπούς και μια βουτυρένια αίσθηση να αγκαλιάζουν τα εσπεριδοειδή της μύτης, κλείνοντας σε μια μέτριας έντασης και διάρκειας επίγευση.
Λευκό
Ξηρό
2018
Markou Vineyards
13%
Ελλάδα
Αττική
2024 - 2026
Κοτόπουλο παϊδάκι ψητό, ζυμαρικά με όστρακα και πλατώ από κρεμώδη λευκά τυριά