Nothing endures but change

July 4, 2021
Image

Route 111, Οινοποιείο Τρουπή, 2019

Δοκιμάστηκε στις: 29/05/2021

Route 111, ο δρόμος που ενώνει τη Νεμέα με την Αιγιάλεια. Αυτή η οδική διαδρομή έδωσε την έμπνευση για το ερυθρό του οινοποιείου Τρουπή, που με τη σειρά του ένωσε οινικά πλέον το Αγιωργίτικο από τη Νεμέα, με την ερυθρή ντίβα του Ελληνικού αμπελώνα, τη Μαυροδάφνη από την Αιγιάλεια. Το φρούτο προήλθε για τη μεν Μαυροδάφνη από τις πλαγιές της Αιγιαλείας, σε υψόμετρο 600 μέτρων και αμπέλια ηλικίας πέριξ των 30 ετών φυτεμένα με νοτιοδυτική έκθεση, πάνω σε αμμώδη εδάφη με έντονο το στοιχείο του πηλού, ενώ για το δε Αγιωργίτικο πηγή του φρούτου είναι οι λόφοι που περικλείουν τη Νεμέα σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας με Ανατολική έκθεση. Η ηλικία των αμπελώνων ανέρχεται περίπου στα 25 έτη και φύονται πάνω σε αμμοπηλώδη εδάφη σε στρώμα αργίλου. Στο οινοποιείο και οι δυο ποικιλίες εκχυλίζονται για 10 ημέρες, ενώ μετά το πέρας της αλκοολικής ζύμωσης, έρχεται η σειρά της μηλογαλακτικής, για να λειάνει τις οξύτητες του φρούτου και να στρογγυλέψει την υφή και το σώμα του Route 111. Στο τελικό του blend το Αγιωργίτικο συμμετέχει με 55% & η Μαυροδάφνη με 45%, ενώ προτού εμφιαλωθεί παρέμεινε για 6 περίπου μήνες σε Γαλλικής δρυός barriques δεύτερης χρήσης, με τη δρυ τους προέρχεται από το δάσος Nevers την κεντρική Γαλλία. Στο ποτήρι μας έρχεται με βαθύ ερυθρό χρώμα και γκρενά ανταύγειες, ενώ στη μύτη εντοπίζονται εναλλάξ κόκκινα και μαύρα φρούτα σε ώριμη μορφή, όπως το κεράσι, το δαμάσκηνο και η μαύρη βανίλια ακολουθούμενα από ανθικές νότες βιολέτας, γλυκά μπαχαρικά όπως η κανέλα και το μπαχάρι εν χορώ καθώς η μια ποικιλία αντιμάχεται και αλληλοσυμπληρώνει την άλλη. Στον ουρανίσκο η αίσθηση είναι πλούσια με άνω του μετρίου οξύτητα και στιβαρές νεανικές τανίνες να σου επιτίθενται (Αχ και να χα ένα παϊδάκι προβατίνας) προτού αναλάβουν πάλι τα γευστικά ηνία τα κοκκινόμαυρα φρούτα σε υπερώριμη εκδοχή κλείνοντας σε μια μπαχαρένια επίγευση μέτριας διάρκειας.

Λεπτομέρειες Οίνου

Χρώμα

Κόκκινο

Γλυκύτητα

Ξηρό

Χρονιά

2019

Παραγωγός

Οινοποιείο Τρουπή

Αλκοόλ

13.6%

Χώρα

Ελλάδα

Περιοχή

Μαντινεία

Κατανάλωση

2022 - 2028

Food Pairing

Χοιρινές κοπές με δαμάσκηνα, κόκκινα κρέατα στα κάρβουνα και ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες

Μοιράσου την Κριτική