Δοκιμάστηκε στις: 29/05/2021
Ο γκρι δρόμος του Μοσχοφίλερου περνάει από το Οινοποιείο Τρουπή, και γίνεται Route Gris. Χαράσσοντας τον δρόμο του με σταφύλια από το οροπέδιο της Μαντινείας και την περιοχή Καταράχι, σε υψόμετρο 650 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται ο αμπελώνας ηλικίας πέριξ των 25 ετών, φυτεμένος πάνω σε αμμο-αργιλώδη εδάφη με καλή αποστράγγιση. Οι αποδόσεις δεν ξεπερνάνε τα 600 κιλά ανά στρέμμα για αυτό το ροζέ Μοσχοφίλερο, ενώ γίνεται και σχολαστική διαλογή των σταφυλιών. Στο οινοποιείο τα πράγματα οδηγούνται σε ένα διχαλωτό Route μιας και η ποσότητα χωρίζεται στα 2, με το ένα μισό να οινοποιείται για ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές και το άλλο μισό να ζυμώνει σε βαρέλια τουλάχιστον δεύτερης χρήσης. Τα δυο μέρη παραμένουν με τις φίνες οινολάσπες τους για περίπου 2 μήνες με περιοδικές αναδεύσεις ανά 3 ημέρες προτού ξανασμίξουν αυτή τη φορά όμως σε τσιμεντένια δεξαμενή, στην οποία θα παραμείνει μέχρις ότου ομογενοποιηθεί και να διαυγάσει χωρίς καμία παρέμβαση ή φιλτράρισμα. Στο ποτήρι μας έρχεται με λαμπερό κρεμμυδί χρώμα και πορτοκαλί ανταύγειες. Εκφραστικό και έντονο στη μύτη με αρώματα ερυθρόσαρκων εσπεριδοειδών όπως το σαγκουίνι, αλλά και αρώματα κόκκινου μήλου, τα οποία συνδυάζονται με ανθικές νότες από ροδοπέταλα, καθώς και νύξεις από στοιχεία καπνού και ορυκτότητας. Η αίσθηση στο στόμα είναι μέτρια με άνω του μετρίου οξύτητα να ισορροπεί τις γεύσεις από ώριμο κόκκινο μήλο και ροδοπέταλων κλείνοντας σε μια μακρά ανθική επίγευση.
Ροζέ
Ξηρό
2020
Οινοποιείο Τρουπή
13%
Ελλάδα
Μαντινεία
2021 - 2023
Μεσογειακή κουζίνα, παραδοσιακές πίτες και τηγανιτά μικρά ψάρια