Nothing endures but change

July 27, 2022
Image

Santorini, Οινοποιία Γαβαλά, 2021

Δοκιμάστηκε στις: 22/07/2022

Στο κέντρο του νησιού, στο Μεγαλοχώρι Σαντορίνης, δραστηριοποιείται από τις αρχές του 18ου αιώνα η Οινοποιία Γαβαλά, καλλιεργώντας και οινοποιώντας τις γηγενείς ποικιλίες του νησιού. Η 5η γενιά στο τιμόνι του Οινοποιείου συνεχίζει την παράδοση με τη Σαντορίνη στην μπλέ φιάλη, με το φρούτο να προέρχεται από τις περιοχές του Μεγαλοχωρίου κατά κύριο λόγο ενώ σταφύλια λαμβάνονται και από επιλεγμένα αμπελοτεμάχια από τις περιοχές του Πύργου και του Ακρωτηρίου, με τη μέση ηλικία των αμπελιών να υπερβαίνει τα 50 έτη. Οινοποιητικά η μπλε Σαντορίνη Γαβαλά, πιέζεται απαλά και ζυμώνει σε ανοξείδωτες δεξαμενές κάτω από ελεγχόμενες θερμοκρασίες, ενώ στη συνέχεια παραμένει για διάστημα τουλάχιστον 5 μηνών σε επαφή με τις φίνες οινολάσπες της προτού εμφιαλωθεί. Στο ποτήρι μας έρχεται με λαμπερό διαυγές υποκίτρινο χρώμα και χρυσές ανταύγειας. Αρωματικά είναι αυστηρή με διακριτικά αρώματα από ώριμα εσπεριδοειδή φρούτα όπως το λεμόνι και το γκείπφρουτ, λευκόσαρκα όπως το αχλάδι αλλά και πυρηνόκαρπα σε ώριμη εκδοχή όπως το ροδάκινο, ενώ στη συνέχεια ανθικά στοιχεία από γιασεμί αλλά και βοτανικές νύξεις από μάραθο και θυμάρι ακολουθούν πάνω σε μια ορυκτή βάση που εκφράζεται με διακριτική τσακμακόπετρα να προσθέτει πολυπλοκότητά. Η αίσθηση στον ουρανίσκο είναι ελαφριά με υψηλή οξύτητα και απαλές τανίνες, χαρακτηριστικό της ποικιλιάς, σε μια καλή ισορροπία ενώ γευστικά το ώριμο λεμόνι κυριαρχεί, μαζί με τα βοτανικά στοιχεία από θυμάρι, ενώ μετά το μέσο της παλέτας, η τσακμακόπετρα αγκαλιάζει το ώριμο λεμόνι κλείνοντας σε μια μέτριας έντασης επίγευση που ξεμακραίνει σε χρόνο.

Λεπτομέρειες Οίνου

Χρώμα

Λευκό

Γλυκύτητα

Ξηρό

Ποικιλία/ες

Ασύρτικο

Χρονιά

2021

Παραγωγός

Οινοποιία Γαβαλά

Αλκοόλ

14.5%

Χώρα

Ελλάδα

Περιοχή

Σαντορίνη

Κατανάλωση

2022 - 2029

Food Pairing

Λιπαρά Ψάρια στην σχάρα, ωμά οστρακοειδή αλλά και Spaghetti με αχινό

Μοιράσου την Κριτική