Nothing endures but change

July 28, 2022
Image

Santorini Thalassitis, Gaia Wines, 2021

Δοκιμάστηκε στις: 22/07/2022

Η σύμπραξη δυο ανήσυχων μυαλών, δυο γεωπόνων, του Γιάννη Παρασκευόπουλου και του Λέοντα Καρατσάλου, έφερε το 1994 τον Θαλασσίτη της Γαίας, στο Ελληνικό οινικό προσκήνιο και από αυτό, σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Από τότε η Gaia Wines εξερευνά και ανακαλύπτει τα όρια της ποικιλίας του Ασύρτικου από το οινοποιείο της στην περιοχή, Καμάρι Σαντορίνης. Με το φρούτο για τον Θαλασσίτη να προέρχεται από επιλεγμένους, αυτόριζους αμπελώνες της Επισκοπής, του Ακρωτηρίου και του Πύργου, με τη μέση ηλικία τους να αγγίζει τα 80 χρόνια. Οινοποιητικά ο Θαλασσίτης, παραμένει σε ψυκτικούς θαλάμους για 12 ώρες προτού μεταφερθεί σε ανοξείδωτες δεξαμενές όπου θα ξεκινήσει η αλκοολική του ζύμωση, κάτω από ελεγχόμενες θερμοκρασίες, ενώ μετά το πέρας της, το Ασύρτικο θα παραμείνει σε αυτές για 4 μήνες, σε επαφή με τις φίνες οινολάσπες του και περιοδικό battonage. Στο ποτήρι μας έρχεται με λαμπερό διαυγές υποκίτρινο χρώμα και χρυσές ανταύγειες. Αρωματικά είναι εσωστρεφές, με διακριτικά εσπεριδοειδή φρούτα όπως το μοσχολέμονο, το γκρέιπφρουτ να πρωτοστατούν παρέα με ορυκτά αρώματα από τσακμακόπετρα ενώ το αρωματικό προφίλ ολοκληρώνουν ανθικές νύξεις από μπουμπούκια γιασεμιού. Η αίσθηση στον ουρανίσκο είναι ελαφριά με τονισμένη οξύτητα και απαλές τανίνες τείνοντας σε ισορροπία ενώ γευστικά τα εσπεριδοειδή επιβεβαιώνουν τη μύτη σε πιο άγουρη και ελαφρώς πικρή εκδοχή, κλείνοντας σε μια μέτριας έντασης και διάρκειας επίγευση.

Λεπτομέρειες Οίνου

Χρώμα

Λευκό

Γλυκύτητα

Ξηρό

Ποικιλία/ες

Ασύρτικο

Χρονιά

2021

Παραγωγός

Gaia Wines

Αλκοόλ

13.5%

Χώρα

Ελλάδα

Περιοχή

Σαντορίνη

Κατανάλωση

2022 - 2026

Food Pairing

Λιπαρά Ψάρια στην σχάρα, ωμά οστρακοειδή αλλά και πλατό μαλακών τυριών

Μοιράσου την Κριτική