Nothing endures but change

November 3, 2021
Image

Sklava, Οινοποιείο Ζαχαριά, 2020

Δοκιμάστηκε στις: 31/10/2021

Μια σχεδόν άγνωστη στο ευρύ κοινό, αλλά με μεγάλη ιστορία, λευκή ποικιλία της Νεμέας, η Σκλάβα, που έφτασε στο χείλος της εξαφάνισης, αναβίωσε, αναφυτεύτηκε και μας συστήνεται σε μονοποικιλιακή έκδοση. Όλα αυτά χάρη στο μεράκι και την επιμονή του Οινοποιείου Ζαχαριά, η οποία την πρωτοκυκλοφόρησε το 2014 και έκτοτε κάθε χρόνο ξεδιπλώνει τα χαρίσματα της σε μια Single Vineyard οινοποίηση. Το φρούτο για τη Σκλάβα έρχεται αποκλειστικά από τον ιδιόκτητο αμπελώνα, στην περιοχή "Ντουραμάνι" σε υψόμετρο 300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, φυτεμένο σε αργιλοπηλώδες έδαφος με μέση στρεμματική απόδοση της τάξεως των 800 κιλών ανά στρέμμα. Οινοποιητικά η σκλάβα κρυοεκχυλίζεται για 12 περίπου ώρες προτού ξεκινήσει η αλκοολική ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές, όπου και θα παραμείνει για ένα εξάμηνο πάνω στις φίνες οινολάσπες της με περιοδικό battonage. Στο ποτήρι μας έρχεται με λαμπερό υποκίτρινο χρώμα και χρυσοπράσινες ανταύγειες. Αρώματα εσπεριδοειδών σε ώριμη εκδοχή όπως το λεμόνι μαζί με λευκόσαρκα φρούτα όπως το κυδώνι και το πράσινο μήλο ξεδιπλώνονται στην μύτη, ενώ κατόπιν εντοπίζονται ανθικά στοιχεία από ανοιξιάτικο χαμομήλι και νύξεις από ζύμη μπισκότου. Η αίσθηση στον ουρανίσκο είναι ελαφριά με υψηλή δροσιστική οξύτητα να ματσάρει την ωριμότητα του φρούτου σε μια καλή ισορροπία ενώ γευστικά εστιάζει στα εσπεριδοειδή να θυμίζουν κρέμα λεμόνι, κλείνοντας σε μια επίγευση μέτριας έντασης και καλής διάρκειας.

Λεπτομέρειες Οίνου

Χρώμα

Λευκό

Γλυκύτητα

Ξηρό

Ποικιλία/ες

Σκλάβα

Χρονιά

2020

Παραγωγός

Οινοποιείο Ζαχαριά

Αλκοόλ

13%

Χώρα

Ελλάδα

Περιοχή

Νεμέα

Κατανάλωση

2021 - 2025

Food Pairing

Κοτόπουλο tandoori, παϊδάκια ψητού κοτόπουλου και κρεμώδη τυριά

Μοιράσου την Κριτική