Δοκιμάστηκε στις: 29/05/2021
Γεγονός είναι ότι το Μοσχοφίλερο είναι μια πολυδύναμη ποικιλία, που φτιάχνει ξηρά λευκά, ροζέ, ερυθρά, αφρώδη κρασιά αλλά και γλυκά!!! Ω ναι, στο Οινοποιείο Τρουπή πήραν τον γλυκό τον δρόμοooooo...με το Sweet Route!! Με τα τσαμπιά του Μοσχοφίλερου από τον αμπελώνα που γειτνιάζει με το Οινοποιείο, στη τοποθεσία Φτέρη, του οροπεδίου της Μαντινείας σε υψόμετρο 650 περίπου μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, με την ηλικία των πρέμνων να φτάνει στα περίπου 25 έτη, φυτεμένα πάνω σε αργιλοπηλώδη εδάφη. Εκεί λοιπόν τα πιο υγιή σταφύλια αφήνονται να υπερωριμάσουν πάνω στα αμπέλια, με τον τρύγο να γίνεται λίγο πριν την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, ενώ στη συνέχεια ξαπλώνουν και λιάζονται κάτω από τον φθινοπωρινό ήλιο μέχρι να αρχίζουν να αφυδατώνονται συμπυκνώνοντας τα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά του Μοσχοφίλερου. Στο οινοποιείο ακολουθεί η έκθλιψη τους και η ζύμωση που στο επιθυμητό επίπεδο σακχάρων διακόπτεται ψύχοντας τα, ενώ κατόπιν ξεκουράζονται για 6 μήνες σε Γαλλικής δρυός barriques, 2ης χρήσης, προτού εμφιαλωθούν χωρίς κάποια άλλη παρέμβαση. Στο ποτήρι μας έρχεται με λαμπερό υποκίτρινο χρώμα και χρυσές ανταύγειες. Αρωματικά είναι εκφραστικό με ώριμα εσπεριδοειδή όπως το λεμόνι σε έκδοση γλυκό του κουταλιού, ανθικά αρώματα από ανοιξιάτικο χαμομήλι αλλά και βοτανικά στοιχεία από θυμάρι να συνθέτουν ένα όμορφο μπουκέτο. Στο στόμα είναι πλούσιο σχεδόν λιπαρό με την άνω του μετρίου οξύτητα να προσπαθεί να ισορροπήσει την έντονη γλύκα, ενώ γευστικά κυριαρχεί το λεμόνι σε ένα βοτανικό μανδύα από θυμάρια και νύξεις μελιού κλείνοντας σε μια μέτριας έντασης αλλά μακράς σε χρόνο επίγευση μελένιων εσπεριδοειδών.
Λευκό Γλυκό
Γλυκό
2017
Οινοποιείο Τρουπή
10.5%
Ελλάδα
Μαντινεία
2021 - 2025
Συροπιαστά γλυκά, μηλόπιτα και κρεμώδη τυριά