Nothing endures but change

May 13, 2024
Image

Viejos Vinedos En Pie Franco, Matias Riccitelli, 2018

Δοκιμάστηκε στις: 03/05/2024

Όταν η ποικιλία του Malbec έκανε το υπερατλαντικό της ταξίδι κατά τον 19ο αιώνα από το Cahors της Γαλλίας μέχρι τους αμπελώνες στα οροπέδια των Ανατολικών Άνδεων, δε φανταζόταν ότι θα αποτελούσε κάτι σαν ιερή βιβλιοθήκη, μιας και το καταστροφικό ζουζούνι της φυλλοξήρας σχεδόν εξαφάνισε τους μητροπολιτικούς αμπελώνες του Cahors. Έτσι το Malbec φυτεύτηκε, προσαρμόστηκε και κατά την πορεία του στη χώρα του Asado, εξελίχθηκε ως φυτό, με πάμπολλους κλώνους να δίνουν διαφορετικά στυλ κρασιών, πολλές φορές ακόμα και από διπλανά αμπελοτεμάχια. Σε αυτό το μοτίβο συναντάμε και το Viejos Vinedos του Matias Riccitelli από την Luján de Cuyo της Mendoza, με τα προφυλλοξηρικά αυτόριζα αμπέλια, μεταφράζοντας αυτολεξεί τον τίτλο της ετικέτας, να αποτελούν την οινική παρακαταθήκη της ποικιλίας του Malbec.

To φρούτο για την ετικέτα Viejos Vinedos en Pie Franco, προέρχεται από 3 διαφορετικά αμπελοτόπια, δυο περιοχών της Luján de Cuyo, την Las Compuertas και τη Vistalba. Οι φυτεύσεις των σχεδόν αιωνόβιων αμπελιών έγιναν το 1908, 1927 και 1940, με την καλλιέργειά τους να βασίζεται στο πρωτόκολλο της βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας. Το υπέδαφος τους χαρακτηρίζεται ως αμμοπηλώδες, με το μέσο υψόμετρο τους να αγγίζει τα 1,000 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, μιας και οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες κατά περίπου 1,5 βαθμούς ανά 100 μέτρα, αποφεύγοντας έτσι τους καλοκαιρινούς καύσωνες, ενώ παράλληλα βελτιώνεται η οξύτητα και η φαινολική ωρίμαση των σταφυλιών. Οινοποιητικά το Malbec μας, ύστερα από χειρωνακτικό τρύγο και προσεκτική διαλογή, κατευθύνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές όπου θα εκχυλιστεί απαλά με ήπιο pigeage και αποκλειστική χρήση των γηγενών ζυμομυκήτων από τους φλοιούς των σταφυλιών κατά την αλκοολική του ζύμωση. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί σε γαλλικής δρυός barriques διαφόρων χρήσεων, για διάστημα 16 μηνών, προτού λάβει χώρα το τελικό blend και η εμφιάλωση του.

Στο ποτήρι μας έρχεται με πυκνό βιολετί χρώμα και ιώδεις ανταύγειες. Η μύτη του αν και ντροπαλή στην αρχή, ύστερα από αερισμό ξεδιπλώνει μπροστά μας ζουμερά μαύρα φρούτα όπως το δαμάσκηνο, το μύρτιλο και το φραγκοστάφυλο συνοδευόμενο από νότες σοκολάτας, και μεταλλική χροιά που εκφράζεται με νύξεις ιωδίου, μαζί με απαλές δρύινες νότες από κέδρο και γλυκόριζα καθώς και ποιοτικό δέρμα να ολοκληρώνουν ένα βαθύ αρωματικό προφίλ. Η αίσθηση στον ουρανίσκο είναι πληθωρική, γεμάτη, σχεδόν ρωμαλέα με την υψηλή οξύτητα και τις ζουμερές τανίνες σε μια ιδανική ισορροπία. Ο Γευστικός πλούτος των προφυλλοξηρικών αμπελιών εκφράζεται με έντονο crème de cassis και ώριμα δαμάσκηνα, φρεσκαρισμένα από την οξύτητα, σε συνδυασμό με μπαχαρικά και μεταλλικές νότες, ενώ μετά το μέσο της παλέτας η σοκολάτα και οι δρύινες νότες αναλαμβάνουν τα ηνία κλείνοντας σε μια ζουμερή, έντονη επίγευση που ξεμακραίνει στον χρόνο.

Λεπτομέρειες Οίνου

Χρώμα

Κόκκινο

Γλυκύτητα

Ξηρό

Ποικιλία/ες

Malbec

Χρονιά

2018

Παραγωγός

Matias Riccitelli

Αλκοόλ

14.5%

Χώρα

Αργεντινή

Περιοχή

Mendoza

Κατανάλωση

2024 - 2032

Food Pairing

Μοσχαρίσιο μάγουλο braise, αγριογούρουνο στιφάδο, paccheri με σάλτσα πιπεριάς και λουκάνικο προβατίνας

Μοιράσου την Κριτική