Nothing endures but change

December 19, 2022
Image

Vina Cobos, 2017

Δοκιμάστηκε στις: 17/11/2022

Πώς να μοιάζουν οι οινικοί Μονόκεροι; Και αν βρεθεί κάποιο από αυτά τα μυθολογικά πλάσματα μεταμορφωμένο σε κρασί, θα μπορέσω να εκτιμήσω τις Αρετές του και εν τέλει να αντιληφθώ τα μοναδικά χαρακτηριστικά του και να συμπορευτώ μαζί του νοητά, μέχρι να τηλεμεταφερθεί από το ποτήρι στη μνήμη μου και το θυμικό μου; Αυτά τα ερωτήματα πηγαινοέρχονται στο νου μου, όταν ξαφνικά το συναίσθημα της δοκιμής ενός τέτοιου μυθικού κρασιού σε κατακλύζει, και η χαρά της ανακάλυψης ενός ακόμα Οινικού Μονόκερου είναι γεγονός!!! To 2o από τα καταγεγραμμένα, στο WineVirtue, μυθικά οινικά πλάσματα, ακούει στο όνομα Vina Cobos, ένα 100% μονοποικιλιακό Malbec από το ομώνυμο οινοποιείο του χαρτοφυλακίου οινοποιείων του τεράστιου Paul Hobbs, ο οποίος το 1988 ερωτεύτηκε τη Mendoza και οραματίστηκε ένα οινοποιείο που θα δημιουργήσει την απόλυτη έκφραση της ποικιλίας του Malbec από τους αμπελώνες της περιοχής, σε απόλυτη ισορροπία με το περιβάλλον και με ελάχιστες παρεμβάσεις, προστατεύοντας τη βιοποικιλότητα, που συμβάλει και αυτή στη δημιουργία ενός terroir driven οίνου όπως το Vina Cobos. Το φρούτο για το Vina Cobos 2017, προήλθε από τους αμπελώνες Chanares και Cobos στην περιοχές Tunuyan και Lujan de Cuyo αντίστοιχα, με τον πρώτο να αγγίζει σε υψόμετρο τα 1,100 μέτρα και τον δεύτερο ελάχιστα χαμηλότερα στην περιοχή των 1,000 μέτρων από την επιφάνεια του Ατλαντικού Ωκεανού, με τις έντονες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας να ενισχύουν την οξύτητα των σταφυλιών. Το υπέδαφος τους είναι πτωχό σε οργανική ύλη, και έντονα πετρώδες, πράγμα που ωθεί τις ρίζες των αμπελιών σε ακόμα πιο μεγάλα βάθη. Ο τρύγος γίνεται αυστηρά χειρωνακτικά και ένα μέρος του λαμβάνει χώρα τις νυχτερινές ώρες για να προφυλαχθεί η ένταση του φρούτου. Στο οινοποιείο η αυστηρή διαλογή του φρούτου σε επίπεδο ρώγας, αφήνει μόνο την αφρόκρεμα του Malbec να φθάσει στις ανοξείδωτες δεξαμενές όπου θα ξεκινήσει η εκχύλιση του, αλλά και η αλκοολική του ζύμωση κάτω από ελεγχόμενες θερμοκρασίες, ενώ κατόπιν ξεκινά αυθόρμητα η μηλογαλακτική του ζύμωση προτού μεταφερθεί σε Γαλλικής δρυός βαρέλια για 18 μήνες, με το 60% αυτών να είναι πρώτης χρήσης, με περιοδικό racking, ενώ στη συνέχεια εμφιαλώνεται αφιλτράριστο και παραμένει στην φιάλη για ένα χρονικό διάστημα, πριν μπει πάλι χειρωνακτικά, η ετικέτα σε κάθε μια από τις φιάλες. Όλα καλά μέχρις εδώ...μέχρι το σημείο που αγγίζει το ποτήρι αυτό το σχεδόν αδιαπέραστο opaque μοβ χρώμα με τις βιολετί νεανικές ανταύγειες. Η μύτη του χαρακτηρίζεται ως εξωστρεφής, πολύπλοκη και πολυεπίπεδη με τα κόκκινα και μαύρα φρούτα στην τέλεια ωριμότητα τους να πρωτοστατούν, με το δαμάσκηνο, το ρόδι, το βύσσινο και την ερυθρή βανίλια να διαπερνούν τα στενά πλαίσια του ποτηριού, ενώ στη συνέχεια ανθικά στοιχεία από βιολέτες και ροδοπέταλα το διανθίζουν αρμονικά, καθώς και βοτανικά στοιχεία από δενδρολίβανο και φασκόμηλο προσθέτουν μια γήινη έκφραση, ενώ νύξεις μελανιού, κόκκων κακάο και νοτισμένου καπνού πίπας καθώς και διακριτικού γραφίτη ολοκληρώνουν ένα μεγαλειώδες και φίνο αρωματικό προφίλ. Η αίσθηση στον ουρανίσκο, αν θα μπορούσε να μπει σε περιγραφικά πλαίσια, θα ήταν πληθωρική & εκλεπτυσμένη, διακριτική & ρωμαλέα την ίδια ακριβώς στιγμή και συνάμα αιθέρια, με την τονισμένη οξύτητα σε απόλυτη ισορροπία με τις στρογγυλές, grainy τανίνες. Γευστικά οι ζουμερές ακριβείς γεύσεις των ώριμων φρούτων, εναλλάσσονται με τα ανθικά και τα τριτογενή στοιχεία της μύτης, σε ρυθμούς Αργεντίνικου tango, επιβεβαιώνοντας το μεγαλείο της καθ'ολοκληρίαν, καθιστώντας το Vina Cobos εκθαμβωτικό γευστικά, ενώ η επίγευση του, ακολουθεί στο ίδιο επίπεδο έντασης και διάρκειας, μεταφέροντας το νου, σε όμορφες γευστικές αναμνήσεις!

Λεπτομέρειες Οίνου

Χρώμα

Κόκκινο

Γλυκύτητα

Ξηρό

Ποικιλία/ες

Malbec

Χρονιά

2017

Παραγωγός

Vina Cobos

Αλκοόλ

14.5%

Χώρα

Αργεντινή

Περιοχή

Mendoza

Κατανάλωση

2023 - 2040

Food Pairing

Χοιρινές κοπές με δαμάσκηνα, Μοσχαρίσιες κοπές Αργεντίνικης φιλοσοφίας και αγριογούρουνο στιφάδο

Μοιράσου την Κριτική