Δοκιμάστηκε στις : 22/11/2020
Γλυκό Σαμιώτικο λιαστό κρασί σε αυτό το σημείο του πλανήτη παράγεται και καταναλώνεται από την εποχή του Ησίοδου περί τα 2,500 και πλεόν χρόνια. Στο νησί του Πυθαγόρα ευδοκιμεί και κυριαρχεί το μικρόρωγο Μοσχάτο όπου και καλλιεργείται κυριως στα ορεινά του νησιού, σε πανέμορφες αναβαθμίδες χρησιμοποιόντας τον κυπελοειδή σχηματισμό του αμπελιού. Το υψόμετρο, το ασβεστολιθκό υπέδαφος, οι πλείστες μέρες ηλιοφάνειας αλλά και τα αιγαιοπελαγίτικα μελτέμια που χαϊδέουν τις ορεινές πλαγιές με τα Μοσχάτα, του χαρίζουν υψηλές οξύτητες και την βέλτιστη ωρίμανση. Το Nopera Vintage Sweet έρχεται από βιολογικής καλλιέργιας αμπέλια με αποδόσεις που δεν ξεπερνούν τα 700-800 κιλά ανα στρέμμα. Από αμπέλια σε υψόμετρο περίπου 300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, συμπυκνώνει τους χυμούς του για 4 ημέρες στον ήλιο, όντας απλωμένο μέσα σε ελαιώνα και κατόπιν οινοποιείται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια εώς ότου η ζύμωση ολοκληρωθεί ομαλά και χωρίς παρεμβάσεις. Στο ποτήρι μας έρχεται με λαμπερό κεχριμπαρένιο χρώμα. Αρωματικά είναι έντονο με τον χαρακτήρα της Σάμου και του Μοσχάτου της να ξεδιπλώνονται με έντονο πορτοκάλι σε μαρμελαδένια μορφή, ανθικές νότες από πότ πουρί, αρώματα κερύθρας μελιού, καραμέλας βουτύρου αλλα και σταφίδας ολοκληρώνουν το προφίλ του. Η αίσθηση στον ουρανίσκο είναι μέτρια προς λιπαρή, καλοδομημένη, με οξύτητα να ισορροπεί την γλύκα ενώ οι γεύσεις από λουλούδια, κερύθρα και πορτοκάλι κατακλύζουν την παλέτα, τελειώνοντας σε μια μακρά και έντονα μελένια επίγευση.
Λευκό Γλυκό
Γλυκό
2014
Nopera Winery
13.5%
Ελλάδα
Σάμος
2020 - 2030
Ελαφριά κρεμώδη επιδόρπια, σιροπιαστά γλυκά, αλατισμένοι ξηροί καρποί καθώς και πλατό παλαιωμένων σκληρών τυριών