Nothing endures but change

November 25, 2020
Image

Vintage, Nopera Winery, 2014

Δοκιμάστηκε στις : 22/11/2020

Γλυκό Σαμιώτικο λιαστό κρασί σε αυτό το σημείο του πλανήτη παράγεται και καταναλώνεται από την εποχή του Ησίοδου περί τα 2,500 και πλεόν χρόνια. Στο νησί του Πυθαγόρα ευδοκιμεί και κυριαρχεί το μικρόρωγο Μοσχάτο όπου και καλλιεργείται κυριως στα ορεινά του νησιού, σε πανέμορφες αναβαθμίδες χρησιμοποιόντας τον κυπελοειδή σχηματισμό του αμπελιού. Το υψόμετρο, το ασβεστολιθκό υπέδαφος, οι πλείστες μέρες ηλιοφάνειας αλλά και τα αιγαιοπελαγίτικα μελτέμια που χαϊδέουν τις ορεινές πλαγιές με τα Μοσχάτα, του χαρίζουν υψηλές οξύτητες και την βέλτιστη ωρίμανση. Το Nopera Vintage Sweet έρχεται από βιολογικής καλλιέργιας αμπέλια με αποδόσεις που δεν ξεπερνούν τα 700-800 κιλά ανα στρέμμα. Από αμπέλια σε υψόμετρο περίπου 300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, συμπυκνώνει τους χυμούς του για 4 ημέρες στον ήλιο, όντας απλωμένο μέσα σε ελαιώνα και κατόπιν οινοποιείται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια εώς ότου η ζύμωση ολοκληρωθεί ομαλά και χωρίς παρεμβάσεις. Στο ποτήρι μας έρχεται με λαμπερό κεχριμπαρένιο χρώμα. Αρωματικά είναι έντονο με τον χαρακτήρα της Σάμου και του Μοσχάτου της να ξεδιπλώνονται με έντονο πορτοκάλι σε μαρμελαδένια μορφή, ανθικές νότες από πότ πουρί, αρώματα κερύθρας μελιού, καραμέλας βουτύρου αλλα και σταφίδας ολοκληρώνουν το προφίλ του. Η αίσθηση στον ουρανίσκο είναι μέτρια προς λιπαρή, καλοδομημένη, με οξύτητα να ισορροπεί την γλύκα ενώ οι γεύσεις από λουλούδια, κερύθρα και πορτοκάλι κατακλύζουν την παλέτα, τελειώνοντας σε μια μακρά και έντονα μελένια επίγευση.

Λεπτομέρειες Οίνου

Χρώμα

Λευκό Γλυκό

Γλυκύτητα

Γλυκό

Ποικιλία/ες

Μοσχάτο Σάμου

Χρονιά

2014

Παραγωγός

Nopera Winery

Αλκοόλ

13.5%

Χώρα

Ελλάδα

Περιοχή

Σάμος

Κατανάλωση

2020 - 2030

Food Pairing

Ελαφριά κρεμώδη επιδόρπια, σιροπιαστά γλυκά, αλατισμένοι ξηροί καρποί καθώς και πλατό παλαιωμένων σκληρών τυριών

Μοιράσου την Κριτική