Nothing endures but change

August 12, 2022— By Νίκος Φραδέλος
Image

Αποκρυπτογραφώντας την Σαντορίνη 2021

Με αυτό το άρθρο εγκαινιάζεται μια προσπάθεια μου, για να καταγράψει παρά για να συγκρίνει και αναδείξει νικητές και χαμένους. Μέσω οριζόντιας δοκιμής κρασιών από την ίδια περιοχή και χρονιά, προσπαθώντας να καταγραφούν, διαφορές αλλά και ομοιότητες σε καλλιέργεια και οινοποίηση, που επηρεάζουν την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά των παραγόμενων οίνων της ζώνης.

Καλύτερη αρχή από μια ιδιαίτερη χρονιά σαν αυτή του 2021 και τη ζώνη της Σαντορίνης στη βασική τους εκδοχή, δε θα μπορούσα να φανταστώ. Εξωτικό, μοναδικό, Ιστορικό, δύστροπο και άλλα πολλά κοσμητικά χαρακτηριστικά καθιστούν το terroir της Σαντορίνης, μοναδικό σε ολόκληρο τον κόσμο και ας μην κρυβόμαστε, πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτό το παγκόσμιας ποιότητας προϊόν καθώς και για τις αμπελιές τους σε σχήμα κουλούρας, που στολίζουν τους υπεραιωνόβιους αμπελώνες από άκρη σε άκρη του νησιού.

Όταν μιλάμε για Σαντορίνη, το μυαλό μας καρφώνεται στο Ασύρτικο που πάρα το γεγονός ότι στη Σαντορίνη ΠΟΠ συμμετέχει με ελάχιστο ποσοστό 75%, πλέον εμφανίζεται σε μονοποικιλιακές εμφιαλώσεις παραγκωνίζοντας τις ποικιλίες Αθήρι και Αηδάνι που με βάσει τον Νόμο συμμετέχουν στο ΠΟΠ. Το κλίμα του νησιού είναι ιδιόμορφο και δύστροπο ως προς την αμπελοκαλλιέργεια με ήπιους χειμώνες, ελάχιστες βροχοπτώσεις, δυνατούς αέρηδες που δυσκολεύουν την ανάπτυξη των σταφυλιών και ολοένα και πιο καυτά ξηρά καλοκαίρια να δυσκολεύουν την ωρίμαση των ρωγών.

Το 2021 δεν ξέφυγε από το προηγούμενο μετεωρολογικά ιδιαίτερο μοτίβο, με τις βροχοπτώσεις να σπανίζουν φθάνοντας μόλις τα 190 χιλιοστά βροχής και αυτά αποκλειστικά κατά τη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο, ενώ στη συνέχεια υπήρξε σχεδόν καθολική ανομβρία. Στη συνέχεια και κατά την πιο ευαίσθητη περίοδο ανάπτυξης των οφθαλμών, οι ασκοί του Αιόλου είχαν ανοίξει με πολύ δυνατούς ανέμους να δυσκολεύουν την ομαλή ανάπτυξη της αμπέλου, ενώ το δύστροπο μοτίβο ολοκληρώθηκε με 2 καύσωνες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με αυτόν του Ιουλίου να διαρκεί και αρκετά δυσχεραίνοντας την ωρίμαση των σταφυλιών.

Η σοδειά του 2021 ακολούθησε την πρωιμότητα των προηγούμενων ετών με το τρύγο να ξεκινάει το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, εντοπίζοντας αρκετές ανομοιομορφίες ανάπτυξης και ωρίμασης των σταφυλιών όχι μόνο από υποπεριοχή σε υποπεριοχή αλλά και σε τσαμπιά από την ίδια αμπελιά, με τα χειρότερα παραδείγματα να περιγράφουν μισές ρώγες καμένες από τον καύσωνα και μισές ρώγες να είναι είτε ανώριμες είτε χωρίς καθόλου ανάπτυξη, με τις μέσες στρεμματικές αποδόσεις να φθάνουν οριακά τα 200 κιλά ανά στρέμμα παρουσιάζοντας πτώση κατά περίπου 30% σε σχέση με τη σοδειά του 2020.

Οινοποιητικά η εξαιρετικά προσεκτική διαλογή του φρούτου ήταν μονόδρομος, με αρκετά οινοποιεία να μην οινοποιούν τις premium ετικέτες τους καθώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του φρούτου δεν έφθασαν τα υψηλά standards τους, προς τέρψιν όμως των απλών, αν μπορεί κανείς να τις χαρακτηρίσει έτσι, ετικετών Σαντορίνης τους.

Προχωρώντας στην ουσία αυτού του άρθρου και στο κομμάτι της δοκιμής, κατέταξα τα κρασιά σύμφωνα με το σύστημα βαθμολογίας του WineVirtue, το οποίο έχει κύριο γνώμονα του τον βαθμό απόλαυσης που προσφέρουν οι οίνοι υπό δοκιμή. Στα κοινά τους χαρακτηριστικά, ο πωματισμός με φυσικό φελλό ή με συνθετικό φελλό τύπου Diam, η τανική φύση της ποικιλίας με απαλές ή ανεπαίσθητες τανίνες να χαρίζουν ισορροπία και ρώμη ενώ επίσης κοινό σημείο τους, είναι η ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές καθώς και η παραμονή του Ασύρτικου με τις οινολάσπες του για διάστημα από 3 έως και 6 μήνες και περιοδικό battonage, για τα κρασιά που δοκιμάστηκαν.

Κτήμα Αργυρός, Σαντορίνη 2021 (92)

Ίσως, η πιο εκφραστική και τροπική Σαντορίνη με τα ώριμα τροπικά φρούτα και την εξαιρετική δομή του, να παίζουν καταλυτικό ρόλο στην απόλαυση του.

 

Vassaltis Vineyards, Σαντορίνη 2021 (91)

Το όνομα του παραπέμπει στην πέτρωμα του Βασάλτη, και ναι, η ορυκτότητα του είναι εμφανής και ξεχωριστή συνδυάζοντας το φρούτο και την τσακμακόπετρα.

 

Οινοποιία Γαβαλά, Σαντορίνη 2021 (91+)

Η όμορφη μπλε φιάλη της Σαντορίνης Γαβαλά, αντανακλά πλήρως τη γοητεία του Αιγαιοπελαγίτικου terroir με τις αρετές του Ασύρτικου.

 

Gaia Wines, Σαντορίνη Θαλασσίτης 2021 (89)

Με σήμα τον αμμωνίτη, ο Θαλασσίτης της Γαία εστιάζει στην τυπικότητα με το αυστηρό φρούτο για το 2021 να μην ακολουθεί επαρκώς.

 

Santo Wines, Σαντορίνη 2021 (92)

Ο Συνεταιρισμός, σε εορταστική διάθεση με νέα ετικέτα και το απολαυστικό αποτέλεσμα δικαιώνει την προσπάθεια του, με μια σύνθετη και τυπική Σαντορίνη.

 

Κτήμα Σιγάλα, Σαντορίνη 2021 (87)

Οι δυσκολίες του 2021 στην περίπτωση της Σαντορίνης του Κτήματος Σιγάλα, είναι δυστυχώς εμφανείς, με το άγουρο στοιχείο να τη συνοδεύει από την αρχή ως το τέλος.

 

Canava Chrissou – Τσέλεπος, Σαντορίνη 2021 (93)

Ο πολυεπίπεδος χαρακτήρας, η αρμονία αλλά και το βάθος του φρούτου την καθιστούν ως την πιο ποιοτική Σαντορίνη της δοκιμής.

 

Οινοποιείο Χατζηδάκη, Familia Σαντορίνη 2021 (91)

Η πιο τυπική Σαντορίνη της δοκιμής, εκφράζοντας τα τυπικά αρώματα, την εξαιρετική δομή και την απολαυστική διάρκεια του Ασύρτικου.

Συμπερασματικά, η Σαντορίνη 2021 αν και ιδιότροπη και ανομοιογενής χρονιά, στα έμπειρα χέρια των Οινοποιών του νησιού, απέδειξε ότι είναι σε εξαιρετικό επίπεδο ποιότικα.

Υστερόγραφο. Για τον σκοπό της δοκιμής αυτής παρελήφθησαν δείγματα από Οινοποιεία της Σαντορίνης όπως το Οινοποιείο Χατζηδάκη, το Κτήμα Σιγάλας αλλά και οι Αμπελώνες Βασσάλτη, ενώ τα υπόλοιπα αγοράστηκαν είτε από τα ίδια τα Οινοποιεία είτε από την λιανική αγορά με ίδια μέσα.

Υστερόγραφο - 1. Η κεντρική φωτογραφία του άρθρου ανήκει στον Ευάγγελο Γαβαλά.  Τα λογότυπα - σήματα των οινοποιείων αποτελούν πνευματική τους ιδιοκτησία και η χρήση τους στο άρθρο γίνεται για σκοπούς πληροφόρησης και παρουσίασης.

Μοιράσου το Άρθρο

Γράψτε τις εντυπώσεις σας