Nothing endures but change

October 19, 2023— By Νίκος Φραδέλος
Image

Σαντορίνη 2022: Αγγίζοντας τα όρια του "φυσιολογικού"...

Με το 2023 να έχει βάλει πάλι δύσκολα στους οινοπαραγωγούς της Σαντορίνης, το 2022 μοιάζει σαν ένα διάλειμμα σε τρενάκι τρόμου, αγγίζοντας οριακά τις φυσιολογικές, για το νησί πάντα, κλιματολογικές συνθήκες. Για να καταλάβουμε πως κύλησε η χρονιά του 2022, από το φθινόπωρο του ιδιαίτερα δύστροπου 2021 έως το καλοκαίρι του 2022, ας προσπαθήσουμε να “ακολουθήσουμε” την πραγματικότητα που έζησαν τα αμπέλια του νησιού.

Μόλις έχει ολοκληρωθεί ο τρύγος και έχεις απωλέσει από πάνω σου τους καρπούς της ζωής σου, μιας και όλη σου η ζωή είναι όχι τα σταφύλια αλλά τα κουκούτσια που περιέχουν τον σπόρο σου, που αν και ταλαιπωρημένος από τη δύστροπη χρονιά που προηγήθηκε, σου αρκεί για να συνεχίσεις να υπάρχεις…απλά ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες. Έχεις αγχωθεί του θανατά για να παράξεις αρκετά κουκούτσια, και το μόνο που θες πια, είναι μια βροχούλα να σε ποτίσει και να πέσεις να ξεκουραστείς για την επόμενη σου προσπάθεια. Αμ δε…θα περιμένεις στρεσαρισμένο μιας και οι "Θεϊκές" σταγόνες εμφανίστηκαν δειλά δειλά και αυτό για μόλις μία εμφάνιση, ως guest star κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Ας είναι, σκέφτεσαι με τις λιγοστές σου δυνάμεις, έχοντας εμπιστοσύνη στο τόσο καλά αναπτυγμένο ριζικό σου σύστημα, που όπου βρει ικμάδα υγρασίας μέσα στο ηφαιστειογενές υπέδαφος, τη ρουφάει το δίχως άλλο.

Έρχεται χειμώνας και έχεις ήδη βάλει ταμπελάκι “κλειστό” στην πόρτα σου, όταν ξαφνικά ξεκινάει όχι μόνο να βρέχει αλλά και να χιονίζει κιόλας, κάτι που δεν είχες ξαναδεί. Και μάλιστα δύο φορές κατά τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Το χιόνι, με τις ευεργετικές του ιδιότητες, ξεπλένει και καθαρίζει τις ρίζες σου, ενισχύει το υδάτινο απόθεμα στο υπέδαφος σου με συνολικά 320mm ομοιόμορφης βροχής από τον Οκτώβριο, και πατά το snooze στο ξυπνητήρι της φύσης σου, παρατείνοντας για λίγο ακόμα την ξεκούραση σου.

Και κάπου εκεί προς τα τέλη Μαρτίου, αφού οι τεχνίτες αμπελουργοί σου έχουν κάνει τα beaute σου, ξεκινάς για ακόμα μια χρονιά να αποδείξεις πόσο μοναδικό είσαι. Αναπτύσσεις τα “μάτια” σου κάπως αργοπορημένα τον Απρίλιο, και γεμάτο προσδοκίες και με γεμάτες τις μπαταρίες σου, ατενίζεις τη χρονιά με attitude πρωταθλητή, που ανυπομονεί να ξεκινήσει τον αγώνα του.

Και όλα σου βγαίνουν για αρχή, έρχεται η θέρμη της άνοιξης και αναπτύσσεσαι σε τόσο φυσιολογικά πλαίσια, που σχεδόν δεν το πιστεύεις…και οι καύσωνες του καλοκαιριού είναι ηπιότεροι και η υγρασία που σου δίνει εφόδια για να συνεχίσεις, είναι εκεί να σε στηρίξει…σε αυτή την όψιμη σου χρονιά, την πιο όψιμη εδώ και 30 χρόνια, σύμφωνα με διηγήσεις των αμπελουργών σου.

Και εκεί που είσαι πανέτοιμο για τρύγο στις 11 Αυγούστου και έχεις  αρχίσει και σκέφτεσαι πως τα κατάφερες να διαπρέψεις και να σπάσεις κάθε ρεκόρ ποιότητας εδώ και κάμποσα χρόνια, καταιγιδοφόρα νέφη σχηματίζονται από πάνω σου σε ένα κακό, κάκιστο timing. Η βροχή που ακολουθεί σε ανακουφίζει μεν, αλλά σταματά τη φαινολική ωρίμανση των σταφυλιών σου που, εντελώς μεταξύ μας, μας ενδιαφέρουν κατά τι πιότερο από τα κουκούτσια σου, μετριάζοντας τις οξύτητες και τα σάκχαρα που κουβαλούν οι ρώγες των καρπών σου. Ένα σκληρό reality check της μοναδικότητας του extreme terroir σου αλλά και ξεκάθαρη απόδειξη της ατσάλινης θέλησης σου να επιβιώνεις σε αυτές τις “φυσιολογικά” δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες, χαρίζοντάς μας τους χυμούς των σταφυλιών σου, με τις στρεμματικές αποδόσεις να κυμαίνονται σε “φυσιολογικά” επίπεδα για το νησί, στα μόλις 200 κιλά ανά στρέμμα.

Στα δικά μας και πάλι, αφήνοντας τη σκοπιά της αμπελιάς, η χρονιά του 2022 ανήκει στην κατηγορία των όψιμων, που σπανίζουν λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που κάθε χρόνο επιδεινώνονται, ενώ και οι στρεμματικές αποδόσεις, αν και όχι στα καλύτερα τους, παρείχαν αρκετή ποιοτική πρώτη ύλη στους οινοποιούς του νησιού για να εφαρμόσουν τις τεχνικές τους αρετές, μετουσιώνοντας τον κάματο της αμπέλου σε οίνο που, όπως θα δούμε παρακάτω στη δοκιμή 11 εξ αυτών, εντυπωσιάζει με την αρωματική του πολυπλοκότητα, τη δομή αλλά και το δυναμικό παλαίωσης τους.
 

Anhydrous Winery, Santorini 2022 (92+)
Μια από τις 3 προσθήκες της δοκιμής σε σχέση με την δοκιμή του 2021, με την Σαντορίνη του Anhydrous αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις...

 

Estate Argyros, Santorini 2022 (93+)
Στη χρονιά του 2022 έλαμψε όσο καμία άλλη, έχοντας την αρτιότερη έκφραση του φρούτου, της χρονιάς αλλά και του extreme terroir της Σαντορίνης, ενώ εντυπωσίασε το δυναμικό παλαίωσης της...

 

Kάναβα Χρυσού – Τσέλεπος, Σαντορίνη παλαιά κλήματα 2022 (92)
Μια ακόμα χρονιά σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο για την Κάναβα Χρυσού – Τσέλεπος, με την Σαντορίνη του 2022 να ισορροπεί υψηλά την έκφραση της ποικιλίας, με το extreme terroir του νησιού...