Nothing endures but change

August 11, 2021— By Νίκος Φραδέλος
Image

Μαντινεία post Covid...

Μετά από πραγματικά αρκετόοοοοο καιρό καταφέραμε να κάνουμε μια οινική εκδρομή, με εξαιρετική παρέα και καλό καιρό. Η όλη κατάσταση με την πανδημία και τις ψυχολογικές επιπτώσεις της, ήταν και αυτές εκεί παρέα μας, με τις μάσκες και τα άοσμα αντισηπτικά αλλά και τις αποστάσεις, πράγμα που μισούμε όσο τίποτα άλλο σε αυτήν τη γωνιά του κόσμου.

Έτσι λοιπόν φορτωθήκαμε στα αυτοκίνητα μας και βρεθήκαμε στο οροπέδιο της Μαντινείας, στην καρδιά της οινοποιητικής ζώνης του Μοσχοφίλερου, μιας από τις 4 ποικιλίες πρεσβευτές του Eλληνικού κρασιού και αμπελώνα στα πέρατα της υφηλίου.

Στην περιοχή Φτέρη σε υψόμετρο 700 μέτρων βρίσκεται το όμορφα κομψό και ζεστό οινοποιείο Τρουπή τριγυρισμένο από κομμάτια του ιδιόκτητου αμπελώνα, με φυτεύσεις νέες αλλά και παλαιότερες της ποικιλίας Μοσχοφίλερο, μιας και το οινοποιείο βρίσκεται στο στάδιο της αναμπέλωσης με κριτήριο την ταύτιση του κατάλληλου αμπελουργικού υποκειμένου (κορμός και ριζικό σύστημα του φυτού) με τον αντίστοιχο κλώνο Μοσχοφίλερου ανάλογα με το υπέδαφος του αμπελώνα, μια καινοτόμα διαδικασία για τα αμπελουργικά δεδομένα της χώρας μας.

Η έκταση του αμπελώνα, ο οποίος βρίσκεται στην καρδιά του οροπεδίου της Μαντινείας, και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές «Φτέρη», «Λιθαράκια», «Καταρράχια» και το «Μπέλμπερι», έχει έκταση 70 στρέμματα και είναι 100% ιδιόκτητος. Κυρίαρχη ποικιλία είναι η πριγκίπισσα της ζώνης ΠΟΠ, η ερυθρωπή ή γκρι ή πείτε την απλά Μοσχοφίλερο. Μια ποικιλία που τρυγιέται τελευταία στην Ελλάδα μιας και είναι όψιμη, ενώ στο οροπέδιο έχει βρει συνθήκες που του προσθέτουν αρωματικό χαρακτήρα και υψηλές οξύτητες με το υψόμετρο και τις χαμηλές θερμοκρασίες να παίζουν καθοριστικό ρόλο. Νέα φύτευση αποτελεί αυτή της ποικιλίας Ασύρτικο σε έκταση 10 στρεμμάτων, η πρώτη στο οροπέδιο!!!

Η Ιστορία του οινοποιείου ξεκινά τη δεκαετία του 1970 όταν η οικογένεια Τρουπή, όντας αμπελοκαλλιεργητές, έφτιαχναν το κρασί για τις ανάγκες του σπιτιού τους και εμπορεύονταν τα υπόλοιπα σταφύλια. Με ένα άλμα στον χρόνο ερχόμαστε στο κοντινό μας 2010 όταν στήθηκε το σύγχρονο οινοποιείο στην περιοχή Φτέρη, όπου λειτουργεί επίσης και οινολογικό εργαστήριο για τη βέλτιστη παρακολούθηση της παραγωγής, ξεκινώντας την εμπορική διάθεση Οίνων με την επωνυμία Τρουπής. Στις μέρες μας μεγάλο ποσοστό της παραγωγής εξάγεται στο εξωτερικό με σημαντικές πωλήσεις εκατέρωθεν του Ατλαντικού. Η Τρίτη γενιά της οικογένειας εξερευνά αυτήν τη στιγμή τις αμπελουργικές ζώνες του κόσμου, πλουτίζοντας σε γνώση και εμπειρίες που αναμένεται να προσδώσουν ακόμα μεγαλύτερη πνοή και μέλλον στο Οινοποιείο και το Μοσχοφίλερο...

Η καινοτομία όπως καταλάβατε είναι μπολιασμένη στο DNΑ και πιθανότατα και στο mRNA της οικογένειας με επιλογές διαφορετικών υποκειμένων αμπέλου, κλωνικές επιλογές, φυτεύσεις Ασύρτικου, πειραματικές οινοποιήσεις με την χρήση δρυός, πήλινων αμφορέων αλλά και τσιμεντένιων δεξαμενών σε σχήμα σφαίρας αλλά και αυγού, με σκοπό την εξερεύνηση και την αξιοποίηση όλων των προτερημάτων του Μοσχοφίλερου, μιας ποικιλίας που ακόμα και στις μέρες μας, στα μάτια του καταναλωτικού κοινού παραμένει παρεξηγημένη, ενώ όπως θα καταλάβετε παρακάτω πρόκειται για μια πολυδύναμη και ταλαντούχα ποικιλία που ταιριάζει απόλυτα με τη Μεσογειακή μας κουζίνα και προσθέτει απολαυστικούς τόνους στα μαμαδίστικα φαγητά μας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μας στους χώρους οινοποίησης, τον περιβάλλοντά αμπελώνα αλλά και στον χώρο γευσιγνωσίας, αισθανθήκαμε ξανά το όμορφο συναίσθημα της οινοπαραγωγής, με την επαφή με τον αμπελώνα, τις μυρωδιές του οινοποιείου και των χώρων παραγωγής καθώς και της γευστικής δοκιμής των παρακάτω οίνων που ολοκλήρωσε την επίσκεψη μας στο Οινοποιείο Τρουπής.

Ροζέ την Φτέρη έσειε - Φτέρη Ροζέ 2020 (Αγιωργίτικο 75% - Μοσχοφίλερο 25%) (87)

Barbeque Lover - Φτέρη Ερυθρή 2020 (Αγιωργίτικο 100%) (89)

Μια classic εκδοχή - Τομή Μαντινεία 2020 (Μοσχοφίλερο 100%) (90)

Μια ροζέ classic εκδοχή - Τομή Ροζέ 2020 (Μοσχοφίλερο 100%) (90+)

Ο δρόμος με τις γκρι ρώγες - Route Gris 2020 (Μοσχοφίλερο 100%) (89)

Παράδοση & Καινοτομία - Hoof & Lur 2020 (Μοσχοφίλερο 100%) (91+)

This is not a...Πίτυς - Pitys Ritinitis 2020 (Ασύρτικο 100%) (92)

Της εκχυλίσεως... - Εκατό 2020 (Μοσχοφίλερο 100%) (90)

Πελοποννησιακό ζεύγος σε ρομαντζάδα - Route 111 2019 (Μαυροδάφνη 45% - Αγιωργίτικο 55%) (87)

Πήρα τον γλυκό τον δρόμοοοο - Sweet Route 2017 (Μοσχοφίλερο 100%) (90)

 

Μοιράσου το Άρθρο

Γράψτε τις εντυπώσεις σας