Nothing endures but change

December 20, 2020— By Νίκος Φραδέλος
Image

It's Wine Christmas time...

Γιορτές χωρίς εστιατόρια, χωρίς μπάρ και πίστες γεμάτες χορούς και πανηγύρια αλλά still γιορτές...Γιορτές αυστηρότητας, κοινωνικής απόστασης, γιορτές παρέα με το 13033 αλλά still γιορτές. Ακόμα και χωρίς μαζικές συναθροίσεις, ρεβεγιόν, ταξίδια σε χιονισμένους και μη προορισμούς αλλά είναι still Γιορτές!!! 

Γιορτές χωρίς πολλά πολλά κοινωνικά, αλλά ποιός μπορεί να σταματήσει την γαστρονομική φαντασία της Ελληνικής Οικογένειας, καθώς, καλώντας τον επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων στην οικία της, θα μαγειρέψει για διπλάσιο και κάποιες φορές τριπλάσιο αριθμό συνδαιτημόνων, μιας και πρώτα πρέπει να χορτάσει το μάτι και η ψυχή από ένα μεγάλο στολισμένο και γεμάτο Γιορτινό τραπέζι.

Το να προσπαθήσει να μαντέψει κανείς τα πιάτα και τις συνταγές που θα βάλουν φωτιά σε τηγάνια, φούρνους και λοιπά κατσαρολικά είναι από ακατόρθωτο εώς και αδύνατο, και πάντα θα υπάρχει μια μυστική συνταγή της οικοδέσποινας που θα καταπλήξει τους πάντες και την επόμενη χρονιά θα γίνει κουζινικό viral.

Και όπου φαγητό και άνθρωποι, πρέπει να υπάρχει και μια ουσία που να τα συντροφεύσει, να τα ταιριάξει και να τα αναδείξει. Αυτή δεν είναι άλλη από το κρασί σε όλες του τις μορφές, είτε λευκό είτε ροζέ, είτε ερυθρό σε ξηρή, γλυκιά ή και αφρώδη εκδοχή!!!

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν, να πλησιάσουμε τα οινικά ταιριάσματα αυτών των ιδιαίτερων Γιορτών!!!

Στα ορεκτικά και προσπαθώντας να λύσουμε τον γρίφο των πιάτων θα βρίσκαμε, χορτοπιτάκια, ντολμαδάκια, δροσερά καναπεδάκια με σολομό, μαλακά τυριά παρέα με chutney και αλλαντικά με αποξηραμένα φρούτα. Παρέα με αυτά λοιπόν θέλουμε ελαφριά κρασιά, λευκά και ροζέ κυρίως, με έντονο αρωματικό χαρακτήρα και καλές οξύτητες όπως τα παρακάτω από την βιβλιοθήκη του WineVirtue

Κέδρος 2019 - Οινοποιείο Λυράκη από Λιάτικο (Ροζέ)

Μαντινεία 2019 - Κτήμα Τσέλεπος από Μοσχοφίλερο (Λευκό)

Merlot 2019 - Domaine Costa Lazaridi από Merlot (Ροζέ)

Amalia Vintage 2016 - Κτήμα Τσέλεπος από Μοσχοφίλερο (Λευκό Αφρώδες)

Επόμενη πίστα στο μυστήριο του Ελληνικού Γιορτινού τραπεζιού είναι αυτή που εμπεριέχει διαφόρων ειδών σούπες, για εκλεπτυσμένους και μοντέρνους ουρανίσκους. Κολοκυθόσουπα, πατατότοσουπα, κρεμμυδόσουπα, μανιταρόσουπα κλπ... καθώς και διαφόρων ειδών τυρένιες παρασκευές με τις διάσημες Quiche Lorraine, τις τυροκροκέτες και τα μυζηθροπιτάκια. Για αυτό το ταίριασμα θα χρειαστούμε υψηλές οξύτητες, αλλά και μια παραπάνω δόση αρωματικής πολυπλοκότητας, όπως τα παρακάτω.

Ασύρτικο Βοϊλα 2019 - Οινοποιείο Λυραράκης από Ασύρτικο (Λευκό)

Νυχτέρι 2018 - Οινοποιείο Χατζηδάκη από Ασύρτικο (Λευκό)

Saint Joseph Blanc 2017 - Domaine Bernard Gripa από Marsanne (Λευκό) καθώς και το 

Μαντινεία 2019 - Κτήμα Τσέλεπος από Μοσχοφίλερο (Λευκό) από την προηγούμενη πίστα.

Για τους μερακλήδες που ζούν ανάμεσα μας και δεν καταλαβαίνουν από σούπες, Quiche και λοιπά συναφή και επιζητούν το κρέας, με κοντοσούβλια, λουκάνικα, συκώτια πατέ και παστουρμαδό..ξέρετε εσεις!!! θα χρειαστούμε ερυθρά αρωματικά, με καλές οξύτητες και μαλακές τανίνες. Για αυτούς τους πολύ φίλους μου, έχω τις παρακάτω προτάσεις. Επίσης η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει  εκείνους τους φίλους μας που απο την γαλοπούλα τρώνε μόνο τη γέμιση...#Ζουν_ανάμεσα_μας

Μεθ' υμών Λημνιώνα 2018 - Οινοποιείο Ντούγκος από Λημιώνα (Ερυθρό)

The Black Daphne 2017 - Οινοποιείο Παπαργυρίου από Μαυροδάφνη (Ερυθρό)

Μαυροτράγανο 2015 - Argyros Estate από Μαυροτράγανο (Ερυθρό)

Le Sang de la Pierre 2015 - Aivalis Winery από Αγιωργίτικο (Ερυθρό)

Αφού περάσαμε την προηγούμενη πίστα χωρίς απώλειες, ήρθε η στιγμή που όλοι περιμέναμε, αυτή της τελευταίας πίστας!!! Όμως μην βιάζεστε, εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν 3 αρχηγοί σε αυτό το επίπεδο!!!...μπορεί η γαλοπούλα να έχει κερδίσει πολλές κουζίνες, ωστόσο στην γειτονιά μας, το χοιρινο (όσο πιο μικρό τόσο πιο καλό) αλλά και τα αμνοερίφια έχουν το μερτικό τους στο τραπέζι μας καθώς είμεθα ανήσυχα γαστρονομικά πνευματα.

Έτσι για τους γαλοπουλόφιλους, που είτε την γεμίζουν είτε όχι, θα χρειαστούμε λευκά πλούσια, πολύπλοκα αρωματικά, με τονισμένες οξύτητες ενώ και εκλεπτυσμένα ερυθρά με υψηλές οξύτητες και βελούδινες τανίνες θα μας κάνουν ευτυχισμένους. Έτσι δεν μπορώ παρά να προτείνω τα...

Νόστος Roussanne 2018 - Οινοποιείο Μανουσάκης από από Roussanne (Λευκό)

Αφούρα 2015 - Avantis Estate από Ασύρτικο (Λευκό)

Brunello di Montalcino 2012 - Baricci Colombaio Montosoli από Sangiovese Grosso (Ερυθρό)

ενώ δεν μπορεί να λήψει και το 

Νυχτέρι 2018 - Οινοποιείο Χατζηδάκη από Ασύρτικο (Λευκό) 

Και αφού ξεπαστρέψαμε τον πρώτο αρχηγό, πάμε στον επόμενο, το Χοιρινό μας...φήμες λένε πως "ολοι την ίδια μούρη έχουμε" και άλλα σχετικά γραφικά, αλλά στην κουζίνα, καθένας μας το μαγειρεύει διαφορετικά. Έτσι έχουμε χοιρινά καρέ με αποξηραμένα φρούτα, ψητό φούρνου με μυρωδικά, απλές μπριζόλες ή ακόμα και στιφάδο...για να κάνουμε οινική παρέα σε αυτά θα χρειαστούμε πλούσια ερυθρά με έντονη μύτη, φρουτένιες τανίνες και τονισμένες οξύτητες. Βασιλιάς ποικιλία για το χοιρινό έχει αναδειχθεί το Merlot καθότι οι φρουτένιες τανίνες του, κόβουν την γλυκιά λιπαρότητα του χοιρινού λίπους, με το αποτέλεσμα να μοιραζει χαμόγελα και λαμπερά μάτια. Στις προτάσεις μας τώρα...

Κοκκινόμυλος 2018 - Κτήμα Τσέλεπος από Merlot (Ερυθρό)

Lalande de Pomerol 2016 - Chateau Belles-Graves από Merlot & Cabernet Franc (Ερυθρό)

Galatrona 2013 - Petrolo Societa Agricola από Merlot (Ερυθρό)

Le Roi de Montagnes 2018 - Οινοποιείο Παπαργύριου από Syrah (Ερυθρό)

Και ήρθε η ώρα που η γονική συναίνεση κρίνεται απαραίτητη και επιβεβλημένη, καθώς μπαίνουμε στην ζώνη του Λυκόφωτος και οι κυνόδοντες των μερακλήδων δεν μπορούν να κρυφτούν. Αρνί, κατσίκι, και ΠΡΟΒΑΤΙΝΑ μπαίνουν στο παιχνίδι, για να αποτελειώσουν ότι είχε μείνει όρθιο. Mainstream εκδοχές με ψητό στο φούρνο και πατατούλες, μέχρι σκληροπυρηνικά αντικριστά, γκιούλμπασι, και παϊδάκια στα κάρβουνα, κάνουν τους οπαδούς τους να κλαίνε από την τσίκνα και την προσμονή μέχρι να ψηθούν αριστοτεχνικά. Σε αυτήν την δύσκολη μάχη, θέλεις δίπλα σου κρασιά που να το λέει η καρδούλα τους, θέλεις ισχυρές τανίνες να ματσάρουν το λιπαρό κρέας, θέλεις πολυπλοκότητα αρωματική να γλυκάνει την μύτη και τον ουρανίσκο, θέλεις στιβαρότητα. Έτσι παραθέτω παραπόδας, τα παρακάτω οινικά όπλα...

Παλιοκαλιάς 2017 - Οινοποιείο Δαλαμάρα από Ξινόμαυρο (Ερυθρό)

Le Roi de Montagnes 2018 - Οινοποιείο Παπαργύριου από Syrah (Ερυθρό)

Saint Emilion Gran Cru Classe 2015 - Chateau Sansonnet από Merlot, Cabernet Franc & Cabernet Sauvignon

Διάγων 2018 - Οινοποιεία Μαρκόγιαννη από Βερτζαμί (Ερυθρό)

Και τώρα που νικήσαμε τα γαστρονομικά θηρία του γιορτινού μας τραπεζιού και το πεπτίδιο είναι στην θέση του ευτυχισμένο, ας περάσουμε στον κήπο...στο γλυκό θέλω να πω!!! Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες, λυχναράκια, σιροπιαστά και άλλα έχουν την τιμητική τους, θέλοντας να συγχρωτιστούν στο στομάχι μας, σε χώρο που όλοι μας τον φυλάμε λίγο πολύ!!! Στα μέρη μας εδώ και χιλιετίες λιάζουμε τα σταφύλια μας, για να παράξουμε φυσικώς γλυκούς οίνους και δεν θα μπορούσα να μην προτείνω τα δυο παρακάτω.

Vinsanto 2004 - Οινοποιείο Χατζηδάκη από Ασύρτικο κυρίως (Λευκός επιδόρπιος)

Vintage Nopera 2014 - Nopera Winery από Μοσχάτο Σάμου (Λευκός επιδόρπιος)

Σε κάθε περίπτωση για να γιορτάσουμε όμορφα και ζεστά, πρέπει να γεμίσουμε τις ημέρες αυτές με όσο το δυνατόν πιο ευτυχισμένες στιγμές με δικούς μας ανθρώπους. Πρέπει να τους δείξουμε πόσο νοιαζόμαστε για αυτούς, παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας. Έχουμε μπροστά μας και άλλες στιγμές χωρίς Covid καταστάσεις, με τους αγαπημένους μας που τόσο μας λείπουν από την καθημερινότητα μας!!!

Θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης που να εμπεριέχουν κάποια ή κάποιες από τις οινικές επιλογές του WineVirtue και να τσουγκρίσουμε έστω και έτσι τα ποτήρια μας.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!

 

 

 

 

 

Μοιράσου το Άρθρο

Γράψτε τις εντυπώσεις σας